torsdag 25 maj 2023

Två Laikor på äventyr i Europa våren 2023 - del 6 Alberobello och resan till Gallipoli

 På morgonen nästa dag lämnade vi Pompeji, allt flöt bra, bilarna stod parkerade på båda sidor av gatorna, men vi lyckades kryssa oss fram bra ändå. Men plötsligt var en bit av gatan avstängd, inte lång bit, men vi fick inte köra där och inte så ordentligt som tyskarnas Umleitung, nähä då, här gällde det att klura ut hur man skulle ta sig dit och det var enkelriktat och stopp av andra orsaker. Efter en timma hade vi slingrat oss fram till rätt väg och upptäckte då att avstängningen var ca 2-300m! Men vi älskar Italien, det är det här som är charmen med landet (även om vi inte tyckte så just då).




Resten av vägen flöt bra och vi körde in i Apulien (Puglia) och snart började vi skönja de karakteristiska trullihusen.






Vi checkade in på ställplatsen bland olivträd, 20 Euro/natt, så roligt att återse denna mysiga stad, men senast när vi var här hade vi en del regn (2014), men trots det blev vi så förtjusta i staden. Nu sken solen och här stannade vi i två nätter. Vi gick en kvällspromenad innan solen gick ner. 






Murge dei Trulli kallas det torra landskapet, och här finns olivlundar, fruktträdgårdar, vinodlingar och trulli.  Trulli är märkliga, runda hus med konformade tak och kupolformiga innertak. Man använder inget murbruk utan de är byggda av kalksten från trakten som staplas utan murbruk. Väggarna är vitkalkade, medan takpannorna pryds av religiösa, hedniska eller magiska symboler.  

Alberobello ligger på UNESCOs världsarvslista och är trulli-huvudstaden. Här finns till och med en trulli-katdral.

En solig härlig dag låg framför oss och vi gick in till den trevliga staden med alla sina lockande affärer.



Kul figurer till försäljning

Vi fick gå upp på denna takterrass om vi köpte med något att dricka (!)





Köpte en tavla av konstnären själv

Samme konstnär hade gjort en miniatyrstad av Alberobello



Kyrkan  Chiesa di Santa Lucia




Vi lämnade Alberobello och åkte på smala små vägar med trullihus i välvårdade trädgårdar, bland olivlundar och vinodlingar, vi njöt verkligen av det vi såg. Men plötsligt tog det roliga slut, en järnvägsviadukt som vi inte kom under. Vi kunde nog ha snirklat oss fram, men vände och körde ut till Fano vid Adriatiska havet, efter Brindisi korsade vi klacken och körde till Joniska havet och ställplatsen utanför Gallipoli, där vi stannade i två nätter.




Här blev vi nog populära när de fick flytta på vägarbetet två gånger för oss(?)

Adriatiska havet i sikte


Vid infarten till en bensinstation

Ställplatsen Agriturismo Torre Sabea, Gallipoli



Fortsättning följer.....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar