torsdag 25 maj 2023

Två Laikor på äventyr i Europa våren 2023 - del 13: Balsamvinäger Acetaia Leonardi i Magreta

 Vi körde till Magreta, utanför Modena och orsaken var att vi läst om balsamvinägern som tillverkas där och att de hade en ställplats på gården.

Balsamvinägern Leonardi föddes på Modenas kullar, ett område som är gynnsamt för odling av de typiska druvorna Lambrusco och Trebbiano och från deras must erhålls huvudingrediensen i Balsamvinäger från Modena. Familjen Leonardi är själva personligen  aktiva i alla bearbetningsfaser. Den traditionella balsamvinägern från Modena är DOP, vilket betyder att det är ett särskilt kontrollerat livsmedel eftersom det produceras enligt en produktionsspecifikation vilket garanterar frånvaron av konstgjorda konserveringsmedel, färgämnen, karamell eller tillsatt socker.

Ställplatsen var gratis, men ingen service fanns. Vi bokade en guidad tur + balsamvinägerprovning till nästa dag, 9 Euro/person kostade den.









Nästa morgon gick vi och träffade vår guide och fick en mycket intressant och givande rundvandring och provsmakning. Vi fick smaka på riktigt gamla årgångar, som lagrats i 150 år och under årtiondena som går dunstar vätskan och blir mer och mer koncentrerad och man tappade om på mindre fat efter hand, smaken kunde också variera beroende på träslaget i tunnorna, bl a hade de tunnor av ene som gav en mycket god smak. De finaste var DOP-certifierade och måste då vara lagrade i minst 10 år. Ju längre visningen pågick ju mer förstod man att detta var ett riktigt hantverk. Vi köpte med oss en flaska som kommer att användas vid speciella tillfällen (!) De odlade även vin.










Fulla av nyvunnen kunskap åkte vi ut på motorvägen och körde den nästan hela vägen till Gardasjön.




Fortsättning följer.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar