torsdag 25 maj 2023

Två Laikor på äventyr i Europa våren 2023 - del 5: Resan till Pompeji och besöket där

 Dimman låg tät på morgonen när vi gav oss av, men lättade så småningom. Sen fick vi problem, vägen vi skulle köra var avstängd (!) vi konfererade och bestämde oss för att köra motorvägen via Neapel till Pompeji. Första sträckan gick genom vacker natur med höga berg, vi lämnade Arezzo och körde in i Lazio, denna sträckan var avgiftsfri, nu körde vi in i Kampanien och därmed blev det betalmotorväg. 

Vi körde genom Neapel och hamnade sen i 20 minuters kö till betalstationen, vilken cirkus! Man bytte filer, tutade och tävlade om att komma fortast fram. Till slut kom vi fram till kassan och andades ut...trodde vi. 

Vi följde snällt vår GPS och var nu inne i Pompeji, då plötsligt kom vi till en viadukt som vi inte kom under, tutande medtrafikanter signalerade "flytta på er", vi fortsatte då på gatan vi körde på och hamnade i en återvändsgränd, vägen tog slut?! Då gällde det för två husbilar att vända! Några barn sparkade boll och efter en stund kom de som bodde i huset ut och såg vårt dilemma. Det pågick kalas inne på deras altan, men alla kom ut och skulle hjälpa oss. Otroligt hjälpsamma och en av männen, började räkna till tolv på svenska (!) och sa till Benny "min käre, käre gamle vän", det visade sig att han hade arbetat i Stockholm. Så vårt dilemma vändes till en riktig solskenshistoria. 

En annan väg tog oss sedan till vårt mål, Agricamper La Terazza di Hermés sosta camper. Aldrig har väl värdens hemmagjorda Limoncello, som han bjöd på, smakat bättre efter pärsen vi haft på vägen dit. Värden sa också att vi skulle kört av motorvägen en avfart senare (men hur skulle vi kunna veta det?) Ställplatsen kostade 25 Euro/natt inkl all service.



Monte Casino, klostret som vi besökte på en tidigare resa

Kö-kaos vid betalstationen

Capri i fjärran



Vi välkomnades med Limoncello och god kaka

Solen går ner bakom Vesuvius


Kvällspromenad


På morgonen gav vi oss av tidigt och promenerade de drygt 2 kilometerna fram till den Arkeologiska parken, 18 Euro/person kostade inträdet och vi tillbringade en stor del av dagen där. Detta blev vårt andra besök (2014) var vi här förra gången), men dels sker det utgrävningar hela tiden och det är så fascinerande och häftigt att se hur väl bevarat allt är som man gräver fram.

Härlig solig morgon








Historien berättar att först drabbades Pompeji av en jordbävning år 62 e Kr som skadade många byggnader och sedan år 79 fick Vesuvius ett utbrott som begravde hela staden  under 6 m pimpsten och aska. Först 1748 inleddes utgrävningar och fann en stad som frusit i tiden, utgrävningarna pågår ännu idag och hela tiden finner man nya fynd. Häpnadsväckande att se är att målningar och skulpturer har bevarats så väl.




Vallmo i mängder växte det här






Övergångsställe fanns redan då






Vi var inte ensamma









På hemvägen besökte vi kyrkan, där det pågick en mässa. Vesuvius höll sig lugn under vårt besök. Ställplatsen låg bra till för besök till den arkeologiska parken.


Padre Pio, romerskt-katolskt helgon

Ställplatsen i Pompeji





Fortsättning följer.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar