torsdag 25 maj 2023

Två Laikor på äventyr i Europa våren 2023 - del 8: S Maria di Leuca, Italiens sydöstra spets

 Dagens etapp var bara 4,8 mil och vi anlände till La Cornula , vid Santa Maria di Leuca, det är Italiens sydöstra udde där det Joniska havet och Golfo di Taranto möts. Den är uppkallad efter den klassiska grekiska benämningen för den vita kalkstenen "akra leuka".


Vi installerade oss på våra platser, ingen person i receptionen. Sen gick vi en promenad. Såg havsgrottorna och en övergiven stor byggnad, det låg en geocach längre bort och vi beslutade oss för att dela på oss. Kicki och jag gick "alla" trapporna upp till fyren Faro di Santa Maria di Leuca och klostret Basilica Santuario di Santa Maria de Finibus terrae ("landets slut") . Benny och Inge skulle gena när de funnit cachen och klättrade upp till fyren, hamnade på privat mark och höga murar, men tog sig till sist upp till fyren. De hade tur för en rejäl åskskur gjorde att de tog sin tillflykt in till klostret där Kicki och jag redan var.


Havsgrottor




utsikt när vi kommit halvvägs


Äventyrarna på väg upp

Privat mark, tur att de inte blev jagade av någon hund

Klostret





Äntligen uppe vid fyren, som är 47 m och position på 102 m över havet


Många rara växter fann vi här

Nu är det mat på gång!

Vi hade tänkt åka vidare nästa dag, men vädret skulle bli soligt och varmt så vi bestämde oss för att stanna ytterligare en natt. Ställplatsen kostade 20 Euro/natt inkl el och all service. Vi tog en promenad åt motsatt håll idag och kom in till mer bebyggelse, många hotell, restauranger, flotta villor och en strandpromenad. 





Inge "badar" i Joniska havet





Fyren  i fjärran



Rödpepparträd

Nästa dag var det åter en solig och varm dag. Vi gick en sväng i parken bakom ställplatsen och såg då en vacker sommargylling som sjöng så vackert för oss. 




Sommargyllingen anas längst bort i bilden, gul/svart


Johannesbröd
Sen körde vi 5 mil till nästa stad, Otranto.






Fortsättning följer.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar