torsdag 25 maj 2023

Två Laikor på äventyr i Europa våren 2023 - del 1: genom ett regnigt Europa

 Då var det dags att påbörja resan som vi planerat under vintern. När vi tittade på väderprognoserna var det risk för snö i vårt område, vi diskuterade med våra medresenärer, Kicki och Inge, och hastigt och lustigt bestämde vi oss för att åka redan på onsdag kväll för att nå Halland och slippa snö och halka. Vi övernattade på Bua ställplats, 210:- inkl el och all service. På torsdag morgon regnade det kraftigt, men ingen snö. Vi körde i regn och blåst genom Halland och stannade på vägen för att fylla på det sista i matförrådet, som vi upptäckt att vi hade glömt hemma i brådskan. Vi passerade Hallandsåsen och anlände till Vejby IF:s ställplats, 180:- inkl el. Granne med ställplatsen låg en loppis, en mycket välordnad sådan. Jag gjorde ett fyndköp, stavarna som stod kvar hemma, ersattes med ett par välskötta begagnade för det facila priset av 20:-! 

Utsikt på morgonen, Bua ställplats


En soffa av böcker? Ja varför inte!

Vi fortsatte på morgonen nästa dag till Helsingborg och kom med första färjan till Helsingör, körde genom Danmark, rastade och tankade (DKK 12,09) och körde mer eller mindre direkt på färjan i Rödby. Under överfarten besökte vi tax-freebutiken,  men köpte inget, däremot (till Bennys förtret) "stank" det parfym i bilen efter besöket?! Vi anlände till Tyskland och körde till Heiligenhafen och checkade in på ställplatsen där, område B, 16 Euro + 10 Euro som vi fick tillbaka vid avresan om vi inte använt el och något på serviceanläggningen (tömning av svart- och gråvatten ingick). En promenad i ett regntungt och blåsigt Heiligenhafen hann vi med innan vi tog en tidig kväll, imorgon skall vi köra många mil på Autobahn!

Vi anländer till Danmark

Två syskon, Kicki och Benny

Fina planteringar lyste upp gråvädret


Strax efter 7 körde vi ut på Autobahn, A7, vi gjorde flera stopp på vägen, men det var sega 64,5 mil som vi avverkade denna dag. Vi har ofta kört denna sträckan på en dag på väg söderut, men regnet och att vi helt enkelt blivit äldre, gjorde att det blev en jobbig dag. Till sist nådde vi dagens mål Kitzingen på kvällen och tog in på ställplatsen, 11 Euro + 2,5 Euro för el och 2x10 cent för vatten. Vi gick en kort promenad innan det var dags att sova.

Geocaching på hög nivå

Kizingens ställplats

Kizingen by night

Följande morgon körde vi ut på Autobahn, A7, och fortsatte söderut. Allt flöt på bra och vi passerade mysiga små byar i Bayern och efter Füssen korsade vi gränsen till Österrike, vi kunde skönja snöklädda apltoppar i fjärran. Plötsligt blev det tvärstopp i en timma kröp vi fram, tur att naturen var vacker runt oss. Varför det blev stopp vet vi inte, men vi anade någon typ av maskningsauktion? Vi körde vidare och åkte in i Italien via Brennerpasset. I Vipeteno stannade vi för natten, 20,7 Euro inkl el och all service. Nya byggnader hade kommit upp sen vi passerade här 2019.


Här har vi börjat rulla igen efter stoppet



Vipeteno ställplats

Vi vaknade nästa dag till sol och termometern visade på 21 grader C. Vår resa söderut blev fördröjd pga vägarbeten på flera ställen och i med det bildades långa köer. Till slut kom vi fram till Verona och körde in på ställplatsen, det skall man inte göra! Det fanns inte plats för två husbilar! Vårt 3:e försök misslyckades även i år! För ynnesten att köra in på ställplatsen och vända fick vi betala 3 Euro/bil för att ta oss ut genom bommen, besvikna körde vi en bit utanför staden och hittade en gratis ställplats i Valpolicella området, Santa Lucia hette orten. Under eftermiddagen promenerade vi i omgivningarna och var inne i det fina badhuset som låg där. Vinden var kallare här, så shortsen fick bytas mot långbyxor igen
Vipeteno

Vin och fruktodlingar längs motorvägen

Vy längs vägen

Badhuset i Santa Lucia

Interiör av badhuset

Vår övernattningsplats i Santa Lucia


Fortsättning följer.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar