söndag 26 maj 2024

Två Laikor på äventyr i Europa våren 2024 - del 11: Bayeux, kakor och Beuvron-en-Auge

 Vi fortsatte vår resa och nu skulle vi besöka Bayeux, vi hittade en bra ställplats som var gratis dagtid och låg centralt i staden.

Bayeux var den första staden som befriades av de allierade 1944 och förskonades från krigsskador. Därför kan man idag få se en vacker samling av 1400- till 1800-tals bebyggelse i stadens mitt.. Cathédrale Notre-Dame är en praktfull byggnad i gotisk stil. Det är svindlande att läsa att katedralen invigdes i närvaro av Vilhelm Erövraren 1077.








Bayeux-tapeten hägrade ju också, den fantastiskt bevarade bonaden, 70 m lång, broderad 1077, berättar med häpnadsväckande detaljrikedom historien om hur normandernas hertig Vilhelm erövrade England. Tapeten visas i ett renoverat prästsemenarium Centre Guillaume-le-Conquérant.






Trevliga butiker fanns här också med lockande utbud. Inside info så kom varken Kicki eller jag tomhänta ut från denna butik. Vallmo - denna vackra blomma, men också en symbol för alla stupade soldater.

Boutique Coquelicot

Konstnärinnan själv

Nu var vi på väg till dagens mål Beuvron-en-Auge, men på vägen fick vi se en Atelier du Biscuits försäljningsställe. Det blev ett snabbstopp och besök i butiken.


Här fanns bland annat macarons, madeleinekakor och mycket annat smått och gott. Vi fick provsmaka och en del inhandlades också.

När vi så nådde fram till Beuvron-en-Auge pågick en pelargon- och växtmarknad där. Ställplatsen i byn kostade 10 Euro.













Beuvron-en-Auge är ett av områdets vackraste och mest omtyckta byar med sina charmiga hus, så nästa morgon tog vi en tur i den lilla byn som nu inte hade ett spår kvar av gårdagens marknad.










Fortsättning följer....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar