tisdag 21 maj 2024

Två Laikor på äventyr i Europa 2024 - del 3: Nederländerna med Leeuwarden och tulpaner i Anna Paulowna

 Vi lämnade Tyskland och korsade gränsen till Nederländerna och krånglade oss förbi Groeningen med vägarbeten - som vanligt?! 


När vi hade passerat fördämningen körde vi mot Leeuwarden och ställplatsen Jachthavenlaan och fick två fina platser intill varandra, Euro 18,72 inkl el och all service. Leeuwarden är huvudstad i provinsen Friesland och har kallats ett Amsterdam i miniatyr och vi beslöt att ta en promenad in till centrum, vädret var opålitligt så vi fick klä oss för alla typer; regn, blåst och solsken. Ställplatsen låg några kilometer utanför centrum, men det var bara att knata på.




Blokhuispoort, tidigare specialstraff-fängelse, numera kulturellt affärscentrum.

Nederländarna är verkligen ett cyklande folk

De Waag



Oldehove, ursprungligen skulle det bli en kyrka, men det blev aldrig så eftersom tornet föll snett under bygget. Tornet har aldrig haft några speciella funktioner, men har blivit en av stadens viktigaste symboler.

Maria Louise, Europeisk prinsessa, tavlan visar släktskapet med Europas kungligheter, bl a vår kung, Carl XVI Gustaf.

de Prinsentuin

Mata Hari föddes i staden



Ställplats Jachthavenlaan

Följande morgon lämnade vi Leeuwarden efter att ha bytt tips och information med våra tyska grannar. Vårt mål var nu Anna Paulowna och "Bloemendagen" där. Mycket folk hade kommit och i centrum var det ont om parkeringar, men Benny hade spanat in en parkering ca 1 km från centrum, vi höll tummarna och vi hade tur, där fanns plats även för våra stora husbilar. 



Parken, som även kallats "Lilla Keukenhof" gjorde verkligen skäl för namnet! Lökväxter av alla de slag, mest tulpaner, stod i full blom. Vilken blomsterprakt!









        


En minivåffla smakade bra!




Dessutom hade man komponerat mosaiktavlor på olika platser i byn av hyacinter(!)





Mycket nöjda med allt vi fått se under dagen fortsatte vi förbi blommande tulpanfält till en ställplats i Schagen - i en båthamn, Euro 18,95 inkl el och all service.




Benny och Inge träffade hamnchefen, som när han hörde att vi kom från Sverige stämde upp i schlagern "Lyckliga gatan", han hade bott i Stockholm förmodligen i slutet av 60-talet?



2 kommentarer:

  1. Nu har jag hunnit läsa ikapp och så skoj att få se bilder från Anna Paulowna och blomsterfesten. Vi var där för två år sedan och tyckte mycket om det!

    SvaraRadera
  2. Vad roligt! Vi läste om blomsterfesten på nätet och tyckte att det lät lockande och det infriade verkligen våra förväntningar.

    SvaraRadera