torsdag 23 maj 2024

Två Laikor på äventyr i Europa - del 5: Ieper (Ypres) i Belgien

 Vi kom iväg strax efter kl 8 på morgonen och allt flöt bra tills vi närmade oss Amsterdam, kö och totalstopp pga någon olycka (?). I kön konverserade vi med varandra via våra walkie talkies och när vi till slut sniglat oss fram till en avfart hade vi hittat en annan väg, längre - men vi slapp att sitta i kö. Otroligt mycket trafik, stökigt och rörigt men vi tog oss fram och passerade Amsterdam, Haag och Rotterdam. Nära Antwerpen körde vi genom en tunnel (7 Euro) och sen körde vi på småvägar i Belgien och anlände så till Ställplats Hooge Crater, 19 Euro inkl allt. Ställplatsen ligger bakom museet med samma namn. 


Vi är inte ovänner men valde de rakaste och minst blöta platserna.

Museet är ett privat museum med samlingar som belyser 1:a världskrigets fasor och är inrymt i ett tidigare kapell. Vi fikade först i bilarna - inte en enda rastplats fann vi på vår färd genom Belgien. Mätta och belåtna gick vi till museet och det var både fasansfullt och sorgligt alla scener som mötte oss där.






Regnet speglade vår sinnesstämning när vi gick runt


Nästa morgon hade vi 3,4 km in till Ieper och hade siktat in oss på en ställplats, belägen inte långt från centrum, här stannade vi två nätter, 22 Euro/natt inkl allt och dessutom ett rabatthäfte för olika besöksplatser i staden.

 Ieper var en betydelsefull stad redan på medeltiden och var tillsammans med Brügge och Gent centrum för textilindustrin i Flandern.

Under första världskriget blev trakten runt Ieper skådeplats för intensiva strider mellan tyskarna och de allierade. 1915 förstördes större delen av staden genom massiva bombanfall. Genom en minutiös rekonstruering efter gamla ritningar har man lyckats återställa alla gamla historiska byggnader, bl a tyghuset där bl a Yper Museum är inrymt. Varje kväll klockan 20.00 spelar bleckblåsare Last Post i stadsporten  Meenenport för att hedra krigets offer. 

 På väg in till staden lockades vi in i butikerna som säljer belgisk choklad, fick provsmaka och lite choklad inhandlades också. Sedan delade vi på oss, Benny och Inge gick in på Flanders Fields Museum och Kicki och jag gick till Yper Museum.












En plansch som visar stadens betydelse som textilstad under medeltiden
                 (Yper museum).


Belgiska knypplade spetsar visades också prov på

Flanders fields museum

Innan vi vände tillbaka till våra husbilar, skulle vi ju också testa det belgiska ölet och enligt rekommendation i turistbroschyrer föll valet på Biercafé St. Arnoldus. Ett bra val visade det sig!



Ieper kallas också katternas stad och katter finns på alla möjliga och omöjliga platser. Men historien är inte så gullig som man skulle tro, med anor från medeltiden brukade man kasta katter från stadens klocktorn (!!!) Numera hyllar man istället katten vart tredje år med en kattfestival. 2024 var ett sådant år.






Vi frågade den trevliga damen i receptionen vid ställplatsen om tips på matställe som serverade fries (pommes frites) och majonnäs (!) - vi åt det i Brügge för några år sedan, Benny och jag och ville gärna återuppleva det. Vi blev rekommenderade Frituur 't Kattekwaad och det blev dagens lunch. Vi lyckades inte få den goda majonnäsen som vi fick i Brügge.




Vi besökte också den vackra St Martins katedral. 







Vi gick också runt i staden, i regnet, och tog några geocacher och på kvällen promenerade vi till stadsporten och var med på ceremonin som hedrade krigets offer, mycket folk hade samlats och det hela var mycket stämningsfullt.










Ieper upplevde vi som en trevlig stad, men med många mörka minnen.


forts följer...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar