tisdag 21 maj 2024

Två Laikor på äventyr i Europa 2024 - del 4: Volendam, Marken och ost

 Vi fortsatte vår resa och passerade många tulpanfält på vägen. Vårt mål var Edam, men fullt överallt på parkeringarna så vi fortsatte mot Volendam. Vi besökte en osttillverkning, Jacob´s Hoeve i Katwoud. Men oj vad många turistbussar som kom dit (!) Vi blev satta i en grupp med ett sällskap från Turkiet, först berättade en nederländska om företaget på engelska, men sen tolkade bussguiden de hon sa till turkiska, så vi gav upp och smet in till själva butiken och provsmakningen. Vi lyckades ganska bra för sen vällde det in folk från jordens alla hörn (åtminstone verkade det så?) och tog över lokalen. Vi fick smaka på olika ostar och även handla och kunde sedan lämna den nu smått kaotiska butiken.







Vi fortsatte sedan till Volendams ställplats 14 Euro/natt inkl el och all service. Vi tog en promenad in till centrum och lockades av souvenirer av alla de slag.














Kvällspromenad på vallen vid ställplatsen



Benny och jag hade besökt en annan osttillverkare när vi var här för ett antal år sedan och med hjälp av google hittade vi företaget och åkte för att besöka dem, Simonehoeve cheese and clogs - alltså även träskotillverkning.









Här var en del bussresenärer också, men vi blev tilldelade en trevlig ung man som berättade om osttillverkningen och om träskotillverkningen, enda felet var att han var genomförkyld och delade förmodligen med sig av sina baciller (?) Vi fick även här smaka på olika ostar, med öl,pesto, nässlor och till och med marijuana (!)










Sen fortsatte vi ut till Marken, som är en halvö i IJseselmeer, känt för sina karakteristiska trähus. I början av byn finns en stor parkering, vi betalade för en timma (4 Euro) och promenerade runt bland de fina husen.
















Vi åkte sedan tillbaka till Volendams ställplats, "vår" plats var upptagen, men vi fick två andra platser..

Forts följer...

2 kommentarer:

  1. Fina Volendam blev en favorit hos oss. Här bodde vi ett par dygn och tog lokalbussen in till Amsterdam. Det tog bara en dryg halvtimme. Hamnen tyckte vi också om så skoj att få följa med er dit igen.

    SvaraRadera
  2. Ja, Volendam är en favorit, vårt tredje besök där, men första gången vi stod på ställplatsen. Vi undvek Amsterdam på denna resan, men det hade ju varit smidigt att ta lokalbussen in, det får bli nästa gång (?). Tack för tipset!

    SvaraRadera