onsdag 9 april 2014

Rom

Nu var det dags att ta sig in till Rom. Bussen stannade utanför campingen och vi åkte in till Vatikanen. Utanför Vatikanmuseet ringlade kilometerlånga köer för att komma in, vi beslöt att betala ytterligare 11 Euro en annan dag och "skip the line" som alla de hundratals försäljare som antastade oss utanför sa. Vi gick till Peterskyrkan, lång kö även där. Vi avvaktade och gick till Hadrianus slott, San Angelo och begav oss sedan över Tibern via Ponte san Angelo, med Berninis häftiga statyer med 10 änglar, var och en bärande på en symbol för Kristi lidande. I slutet av bron, på andra sidan - två statyer föreställande apostlarna Petrus och Paulus.
Petersplatsen och köerna

Ponte San Angelo, med Castel San Angelo i bakgrunden
Vi sökte upp ett lunchställe och tog naturligtvis var sin pizza, vad annars? Jättegod och så fick vi vila fötter och ryggar en stund. Nästa stopp var Piazza Navona, ett helt ljuvlig torg med försäljare av akvareller och oljor med motiv från Rom och närområdet. Häftigast av allt Fontana dei Quattro Fiumi, ett verk av Bernini och som symboliserar de fyra floder som representerar världsdelarna. Hela miljön var mysig här.


Pantheon måste vi ju också besöka, på grekiska "ett tempel för alla gudar", från början ett hedniskt tempel, men när det återuppbyggdes på 600-talet var det ett kristet tempel som det fortfarande är.Sant'Ignazio di Loyola , när jesuiternas nya barockkyrka var färdig, 1685, hade den ingen kupol. Andrea Pozzo använde då sin talang och skapade en illusion av en kupol genom en målning  på kyrkans platta innertak.
Rom, ligger ju som bekant på sju kullar och vi var uppe på den högsta, Quirinalen där Palazzo del Quirinalen ligger, sedan 1947 är det avsett för republikens president. Platsen pryds numera av 5,5 m höga kopior av grekiska original från 400-talet f.Kr av Castor och Pollux med sina dansande hästar.


Nästa stopp blev vid Fontana di Trevi och där var vi heller inte ensamma, vi lyckades "knö" oss fram i alla fall.

På väg till bussen hade köerna släppt vid Peterskyrkan så vi kom ganska snabbt in, rigorösa kontroller för att ta sig in, precis som på flyget. Men vad roligt det var att äntligen få komma in i denna helgedom, här tillbringade vi en god stund. Michaelangelos mästerverk Pietà som han utförde endast 25 år gammal var lika storslaget som väntat.

Schweizergardet i sina fina uniformer får avsluta vårt axplock från gårdagens tur i Rom. Många, många bilder har det blivit redan.Strålande sol och ca 24 grader är inte heller fel att ta sig runt i, i denna fantastiska stad.
Fortsättning följer.

2 kommentarer:

  1. Ibland är det värt att betala för en guidad tur för att slippa köerna. I Barcelona tog vi en guidad tur till La Sagrada Familia. Då fick vi gå förbi hela den lååånga kön. Sååå skönt! Vi har aldrig varit i Rom, men det är en stad vi gärna vill besöka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant, idag gjorde vi det och det var det värt, men trots det fick vi vänta en timma för att komma in.. Kan verkligen rekommendera en resa till Rom

      Radera