måndag 21 april 2014

Matera, Alberobello mm

Vi lämnade Kampanien i sol och åkte in i landskapet Basilicata. Tempot här var betydligt lugnare jämfört med området vi lämnade. Här var det höga berg och mycket grönska. Snö intill vägen och när vi rastade kom ett skyfall med snö/hagel.
Vi kom till Matera och stannade på en Agro Turistmo-ställplats, med en underbar utsikt över gröna kullar, 12 Euro med el. En gratis "shuttle bus" tog oss till stadsdelen Matera Sassi. Förr i tiden levde Materas invånare här i boningar som huggits ut ur klippan, ända fram till 1960-talet bodde folk i grottorna. Idag har man utvecklat en del av grottorna till hus, men vi såg åtminstone ett område där grottorna finns kvar. Området är idag ett av UNESCO:s världsarv.Puglia var nästa landskap vi åkte till och först ut var det otroligt mysiga Alberobello med sina märkliga runda hus med konformade tak och kupolformiga innertak. Husen är byggda av kalksten från trakten som staplats utan murbruk, sk trullihus. Även detta ett världsarv. Vi stod på en ställplats mitt i staden bland olivträd, 18 Euro med el. Vi stannade här två nätter.


På långfredag bjöd man på ett passionsspel om Jesu lidande. Det var det 37:e året som man gjorde detta och man var glada för att bygdens ungdomar för traditionen vidare. Starten skulle gå av stapeln kl 21, men startade i verkligheten kl 22.00. Vi tyckte det var lite folk, plikttrogna svenskar! Strax före kl 22.00 var det mycket folk som samlats. Spelet startade med den sista måltiden och instiftande av nattvarden, sedan fick vi följa händelseutvecklingen i flera mycket realistiska scener och till sist följa Jesus till Golgata, här utanför den lilla Trullikyrkan. Om jag förstod rätt så skulle spelet fortsätta på Påskdagen, men då hade vi redan lämnat orten.

Vi besökte också en av de vita städerna, den runda Locorotondo, innan vi åkte ut till Adriatiska kusten.


Vi önskar våra följare en fortsatt fin påskhelg och fortsättning följer när vi kommer åt internet igen, vilket är mycket skralt på denna sidan av Italien.

1 kommentar:

  1. Intressant att se bilder från påskfirandet. Det är så annorlunda i katolska länder! Vackra färger på alla blommor också!

    SvaraRadera