tisdag 15 april 2014

Pompeji och Amalfikusten

Nästa stopp var Pompeji och här har vi trivts så bra att vi stannade i tre nätter på en ACSI-camping, 16 Euro/natt. En heldag besökte vi utgrävningarna. Tänk år 79 var det som Vesuvius fick ett utbrott och begravde staden under 6 m pimpsten och aska och först på 1500-talet upptäcktes staden igen och i mitten på 1700-talet inleddes utgrävningarna. Då fann man en stad som hade frusits i tiden. Man kan se målningar och statyer och en del intakta ruiner. En del människor finns också bevarade och här har man täckt kropparna med gips.Det är en fascinerande och på samma gång gripande upplevelse att gå där på gatorna och titta in i husen.


En härligt solig dag. Vi hade hört att det var förbud för husbilar längs Amalfikusten, så vi bokade en tur med minibuss och chaufför. Vi åkte från Pompeji på morgonen, längs kurviga, slingrande vägar och besökte först Ravello, men då började det regna (!)
Vi fortsatte till Amalfi och besökte bland annat den vackra katedralen där det pågick gudstjänst.


I de små byarna fanns mycket fin keramik, som vi gärna tittade på. Citroner i alla former fanns det också.

Det var meningen att vi skulle besökt Grotto Esmeraldo med det blåste och regnade så vi avstod från den båtfärden. Istället åt vi lunch där och åt en mycket god och mycket dyr pizza. Sedan fortsatte vi till Positano, belägen på en brant sluttning mot havet. Mycket trångt och mycket trafik var det där.


Sista stoppet var Sorrento. Där gick vi runt i affärer och handlade lite, men tittade mest.


Det blev en mycket lyckad dag med fina upplevelser, trots att vädret kunde ha varit bättre.

2 kommentarer:

  1. Pompeji skulle jag verkligen vilja se! Fascinerande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pompeji var en otrolig upplevelse, precis så fantastiskt som jag hade väntat mig.Ni får ta er en tur till dessa trakter, april är en lagom tid att åka runt. Färre turister (de är många ändå). 22-23 grader varmt.

      Radera