söndag 30 april 2017

Toscana, Italien 2017- San Gimignano och Montereggioni

Vi lämnade Vinci och Körde till Empoli för att hitta en affär att proviantera i, men GPS:en spelade oss ett spratt så vi körde bara runt, runt utan att se någon affär som det gick att parkera i. Till slut gav vi upp och körde till an Gimignano och ställplatsen Santa Chiara, här är koordinaterna fel i Bordatlas men vi hittade dit tack vare bra skyltning. 22 Euro inkl allt, till och med shuttlebussen upp till byn.San Gimignano med sina 14 torn som återstår av de 76 ursprungliga tornen är en av de bäst bevarade medeltidsstäderna i Toscana. Många turister trängs längs de smala gatorna och torgen Piazza del Campo och Piazza del Duomo.

Shuttlebussen som gick från ställplatsen och tillbaka



Utsikt från muren ut över landskapet





Den italienska glassen är ett måste, den är så god!
 Collegiata, den romanska 1100-tals kyrkan är en av de mest bemålade kyrkorna i hela Italien. Väggarna är täckta av freskberättelser ur Bibeln, på ena sidan från Gamla testamentet och på motsatta sidan kan man se scener ur Kristi liv. Här finns också fresker av Ghirlandaio som berättar om S:ta Fina som ägnade sitt korta liv åt bön.



Det blev en heldag i San Gimignano och vi klarade oss från regn fast det var mulet, men varmt hela dagen. Nästa morgon fortsatte vi till Montereggioni, en liten medeltida bergsstad om given av höga murar. Vi fann en nygjord ställplats i utkanten av byn, mycket fin - men ack så svår att komma in till. Många ställplatser har utvecklat tjusiga apparater att betala parkeringsavgifter i, men vår italienska är minimal, med undantag för Majbritt som läst språket ifråga. Men med 4 "smarta hjärnor" så lyckades vi få in våra sedlar (apparaten tog nämligen inte emot mynt?), 16 Euro kostade dygnet inkl el, men vi fick betala 20 Euro pga valörerna på sedlarna och vi såg med spänning fram emot avresan (det fungerade vi fick tillbaka 4 Euro i mynt!). Staden som vi nådde på 5 min promenad var bedårande och en stark kontrast till gårdagens San Gimignano, som var charmig på sitt sätt.






Provsmakning och inköp av det lokala vita vinet Castello di Montereggioni





Fortsättning följer....


1 kommentar:

  1. Vilken fin resa ni gör! Nu har äntligen vi också fått lite sol. Fortsätt njut....

    SvaraRadera