onsdag 26 april 2017

Toscana, Italien 2017 - vägen till Toscana

När vi lämnade Nesselwang på måndag morgon var det -2 grader och vi körde genom ett alplandskap med snöklädda berg och även snö intill vägarna. Vi passerade Österrike och körde in i Italien via Brennerpasset, det fungerade utmärkt med vår brobizz-easygo.Vårt mål var Verona, men när vi kom dit vid 15-tiden fanns ingen ställplats ledig och ingen parkering heller, så vi fortsatte motorvägen söderut och hamnade i Carpi norr om Modena. Vi fann en ställplats som var gratis nära en sportanläggning. Inte den mysigaste ställplats vi stått på, men helt OK för övernattning. Alla faciliteter fanns även att tillgå utan kostnad. Vi gick en promenad in till gamla stan på kvällen, där var avspärrat med kravallstaket på flera ställen och till slut fick vi förklaringen. Dagen efter var Italiens nationaldag och landets president, Segio Mattarella,. skulle besöka staden.

Värmen kom när vi kommit i höjd med Trento och det blev nu varmare och varmare. Vi lämnade Carpi och körde ut på motorvägen och efter en dryg timma var vi i Toscana. Vi körde till Vinci, Leonardo da Vincis födelsestad. Här finns många minnen av stadens store son, ett museum - främst med ritningar över hans konstruktioner och även trämodeller. I kyrkan Santo Stefano kan man se dopfunten där Leonardo döptes.
Här stannade vi två nätter på en gratis ställplats med promenadavstånd in till staden/byn. Vi gick också en promenad upp i berget Montealbano till Leonardos födelsehus. En fin promenad på 3 km, som kantades av olivträd, vallmo och många andra växter.

Idag var det marknad och det är härligt att botanisera bland grönsaker, frukt och annat som trakten kan erbjuda.
Vi fick se en skylt med försäljning av ekologisk olivolja och vi beslöt att kolla upp detta lite närmare. Men vi gick och vi gick och det gick uppför och när vi gett upp hoppet och tänkte vända, så såg vi en ny skylt - så vi fortsatte och till slut kom vi fram, men det var stängt och igenbommat och inga öppettider. Då kom en man på traktor och frågade om vi ville köpa olja? Vi lyckades få honom att förstå att så var fallet och då ringde han ett samtal och pekade att vi skulle stå och vänta vid hörnet av huset. Vi väntade och väntade och till slut kom en trött gammal man och en ilsken hund, hunden vaktade mannen och morrade så snart vi närmade oss.
Slutligen fick vi komma in på ett lager och kunde få köpa var sin liten dunk med olivolja. En annorlunda upplevelse! Benny försökte betala med en svensk tjuga (av misstag) och det var enda gången den gamle mannen drog lite på smilbanden. Sen fick vi knata tillbaka den långa vägen in till byn.
Fortsättning följer....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar