söndag 1 maj 2011

St Paul de Vence - Carro - Camargue

Vi checkade ut från campingen i Antibes, campingvärden var mycket lik Louis de Funés som roade oss i sina filmer på 70-talet. När vi hade betalat viftade han mer eller mindre bort oss, som ok iväg med er nu. Nästa mål var St Paul de Vence med Fondation Maeght, som lär vara ett av Europas finaste moderna konstmuseer.
Här fanns Lèger, Braques, Giacometti och Chagall representerade. Dessutom en labyrint av Miro. Vi hittade en ställplats, ca 500 m från Fondations Maeght, en brant backe ledde oss upp till museet. St Paul  de Vence var en vacker liten bergsby, som det finns många av i Provence. Här blommade rosorna för fullt och man hade en vacker utsikt över Medelhavet, ca 1 mil bort. Senare på eftermiddagen, det var ju långfredag, deltog vi i en korsprocession i klostret vid vars mur vi parkerat för natten. Tre korgossar gick före med korset och så stannade man vid olika stationer inne i klosterområdet, nunnorna ledde sången och en präst och en lekman läste texter. Det hela började och slutade i klosterkyrkan. Efter en natts skön sömn for vi vidare och hamnade i ett riktigt åskregn i Cannes. Vi fortsatte förbi Frejus och hamnade till slut i den lilla fiskebyn Carro, lite utanför Marseille, där hittade vi en fin ställplats och fick några av de sista platserna, tydligen ett populärt ställe. Här firade vi påskafton med ägg, sill och jansson och andra godsaker. Tack Kristina A för allt gott du skickat med till oss, det uppskattades verkligen av oss alla fyra. Vi fortsatte till Camargue detta underliga träskområde med vidsträckta saltängar, här utvinns bland annat flingsalt. Här såg vi silkeshäger, styltlöpare och röda flamingo. På ängarna betade de små svarta Camarguetjurarna och de vita Camarguehästarna. Överallt fanns erbjudande om att rida på hästarna, men eftersom ingen av oss kände sig hugade avstod vi från detta. Vi besökte Musée Camarguais, som är inrymt i ett upprustat fårhus från 1812. Här fick vi lära oss om traditionellet mas-lantbruk, om växt och djurlivet i området och om Camargues kofösare. En liten promenadslinga gick runt i området, där vi också hittade en cach. Vi bodde sedan två nätter i Saintes-Maries-de-la-Mer, på campingen. Namnet har byn fått av de tre Mariorna; Maria Magdalena, Maria Jakobea (jungfru Marias syster) och Maria Salome (apostlarna Jakobs och Johannes mor). Efter Jesu korsfästelse landsteg de här bland annat tillsammans med sin tjänarinna Sara. Sara har blivit zigenarnas skyddshelgon. I kryptan till Eglise de Notre-Dame-de-la-Mer finns den pråligt utsmyckade svarta Madonnan. Man kunde även gå upp på taket till kyrkan och därifrån hade man en bra vy över byn. När vi gick runt i byn började högtalarna ljuda och vi hann uppfatta att det var tjurrusnning på gatorna. Kofösare på vita hästar föste två svarta tjurar mellan sig till byns arena där tjurfäktningen skulle äga rum, som väl är dödar man inte tjurarna här utan plockar en pappersblomma från deras kropp, vi var aldrig inne på arenan. Eftersom vi brukar äta ute någon gång på resan passade vi på att göra detta här, Boeuf en daube, en gryta på de svarta tjurarna marinerad med rödvin, lök och vitlök och kokt med apelsinskal och tomat, mycket gott och liknade vår kalops. Tillbaka på campingen, blev det senare eftermiddagsbad i Medelhavet.
St Paul de Vence

Utsikt mot St Paul de Vence

Korsvandring i klostret, St Paul de Vence

Ställplatsen i Carro

Röda flamingo i Camargue

Cachen funnen och loggad

Turridning till häst i Camargueområdet

Mysiga hus i Saintes-Maries-de-la-Mere




Svarta Sara, zigenarnas skyddshelgon
Benny på taket till kyrkan


Tjurrusning på gatorna
Tre svenska turister vilar ut på campingen, damerna i nyinköpta solhattar

1 kommentar:

  1. Ser ut som en härlig resa! Nu blir man sugen på att komma iväg! För att komma ner i Europa får vi nog vänta på sommarsemestern dock...

    SvaraRadera