måndag 4 september 2023

Norrlandsresan 2023 - del 1, Finnerödja, Nora, Snörbo Hackås, Hammerdal och Gubbhögen

Härligt att vara på väg, vi startade hemifrån på förmiddagen och körde upp genom Västergötland och stannade på Finnerödja  ställplats, 100:- ex el, ingen service förutom vatten och toalett. Ställplatsen ligger vid ortens idrottsplats och det tog bara 10 minuter att promenera till en mysig ICA-butik - som var likt en gammaldags lanthandel med ett gediget utbud av varor som, förutom livsmedel, även erbjöd redskap, husgeråd, textil, leksaker mm. Det fanns några geocacher i området som vi tog itu med och fick på så sätt möjlighet att se en del av samhället lite bättre.





Nästa mål på resan var mysiga Nora, som vi anlände till vid lunchtid. Vi checkade in på Skojarebackens ställplats, 195:- inkl el och all service. En kort promenad och så var vi inne i centrum. Nora, som förutom att den är känd som den fiktiva orten Skoga där Maria Lang (Dagmar Lange) har låtit många mord äga rum i sina deckare, också är känd för sin glass! 


Glassen, som är ett kapitel för sig, tillverkas varje dag och säljs på tre olika ställen i stan. Tre smaker finns att välja emellan; vanilj, hasselnöt och"dagens smak" - totalt har man ett 50-tal smaker som man varierar med under säsongen. Den glass som inte säljs under dagen slängs, så det är alltid pinfärsk glass som serveras. Glassen har tillverkats sedan 1923 när Selma Gerdin startade glassfabriken, så i år firar Nora Glass 100 år! Vi styrde våra steg till Selma G, men vad skulle vi välja?




Jag valde Mamsellen (!) våffla med hallonsylt och två kulor glass; vanilj och svartvinbär (dagens smak) och Benny valde Influencern; våffla med banan, maränger,chokladsås, grädde och tre kulor glass; vanilj, hasselnöt och svartvinbär. Kaffe till det, så jättegott men mättsamt (särskilt Influencern). 

En promenad i staden hann vi också med innan det var dags för ett präktigt åsk-och regn-oväder att drabba oss, så vi skyndade oss tillbaka till husbilen.

Göthlinska gården






Nästa morgon lämnade vi Nora och körde tre sjöars väg norrut, vacker men slingrande vägsträcka. I Grangärde kom vi ut på E16  och i Djurås fortsatte vi längs väg väg 50. Nästa stopp blev Leksands knäcke där vi tittade på utställningen och passade på att handla lite knäckebröd.




Sen fortsatte vi norrut och i Rättvik svängde vi av mot Boda, Furudal och Voxna. I Kårböle svängde vi av 5 km till Snörbo Naturcamping, 80:- ingen service förutom sopor. Platsen låg vackert vid Österdalälvens strand, men nära vägen så på morgonen hörde vi trafiken - men den störde inte nämnvärt.






Vi fortsatte vår resa och efter ca 8 km kom vi ut på E45 som vi följde till Strömsund. Vårt första stopp blev Hackås kyrka, vi gick en promenad för att sträcka på benen och lösa en labcach. Vi besökte också den vackra medeltida kyrkan. Kyrkan  är uppförd under slutet av 1100-talet i romansk stil och är den enda bevarade absidkyrkan i norra Skandinavien.










Nästa stopp på vår resa var Hammerdals kyrka, även här fanns en trevlig och lärorik labcach som vi tog oss an. Vi besökte även den fina kyrkan.





I Strömsund startade vi vår resa längs Vildmarksvägen, men stannade efter 5 mil för natten på Gubbhögens ställplats. Här brukar vi vara ensamma, men nu var här säkert ett 10-tal husbilar och 3 husvagnar ! Vi fick i alla fall den platsen vi brukar stå på - konstigt nog?! Här gäller frivillig avgift och det swishar man ju gärna när de ordnat allt så fint för oss husbils- och husvagnsfolk. Platsen ligger vackert vid Flåsjöns strand. Här finns ett litet kök, grillkåta, torrtoa och vedförrådet fylls på hela tiden, 100: för en säck.



Fortsättning följer..

2 kommentarer:

  1. Nora är en riktigt mysig stad. Förra sommaren gick vi en guidad tur i Maria Langs Skoga med hennes skådespelande systerson som guide, så bra! Vildmarksvägen är en favorit hos oss också och Grönhögens fina ställplats har vi sovit gott på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Nora är verkligen en mysig stad, nu var det några år sedan vi besökte den. Vi hade planerat att gå en guidad Maria Lang-tur den kvällen, men åskvädret satte stopp för det. Det får bli en annan gång.

      Radera