måndag 11 september 2023

Norrlandsresan - del 3 Torvsjö kvarnar, Hammerdal, Östersund, Funäsdalen och hem genom Dalarna och Värmland

Nästa morgon regnade det i alla fall inte, så vi tog en extra sväng till Torvsjö kvarnar för att ta oss an labcachen där. Förutom en bonuscach, var det ytterligare bonus bestående av blåbär - stora, fina, goda bär, nackdelen var att de vaktades av stora myggor!






Med ytterligare blåbär i lasten, men med kliande myggbett körde vi ut på 45:an vid Dorotea och fortsatte söderut. I Strömsund tog vi av mot Föllinge och stannade för natten vid Laxvikens bygdegård, 150:- inkl el och vatten. Tyst och lugnt och helt OK för övernattning.



 Följande morgon fortsatte vi till Offerdal och geocacherna som väntade där, bla en labcach med bonus och två multi. Vi var även och besökte kyrkan, som är en av Jämtlands fyra äldsta stenkyrkor och började byggas redan på 1100-talet.








Mer att fira! Vår zinkbröllopsdag (48 år). Vi hade läst att i Änge fanns Fjällkonditoriet som även serverade lunchbuffé, men vi hade glömt att turistsäsongen är över?! Så vi fick nöja oss med kaffe och väldigt goda kakor, bl a en kolakaka med lingon som var en trevlig överraskning. Hjortronkakan var även den jättegod.




 Nästa stopp på dagens resa var Nälden, där Frösö Handtryck har en outletbutik. Vi blev mycket väl mottagna av en trevlig tjej som visade oss runt.




Vi åkte sedan till Östersund, men den nya ställplatsen var full så vi ställde oss på den vid Storsjöstråket fritt på natten, 5:-/timma dagtid från kl 9.00-18.00. "Bröllopsmiddagen" blev pepparlax från EG Vilt med mandelpotatis och god sås och så skålade vi i Cava. Sedan gick vi en kvällspromenad över bron till Frösön.





Nästa morgon åkte vi med husbilen över bron till Frösön, stannade och gick en promenad vid Stocke Titt, besökte Frösö kyrka och tog oss sedan tillbaka till Östersund och den nya ställplatsen vid Storsjöstrand och nu fanns det plats! Ingen avgift ännu, men möjlighet att tömma och fylla ändå.










Nästa dag lämnade vi Jämtland och körde till Härjedalen. Vi stannade i Hede och promenerade runt hembygdsgården, det var ju så klart stängt (!), men en trevlig dam som var där och fixade bjöd in oss att se en gammal lanthandel.




Vi åkte vidare till Funäsdalen, renar på vägen och till slut kom vi fram till ställplatsen, 160:-, ingen service, men tömningsstationen - även med påfyllning av vatten, finns ju vid infarten till samhället. Vi stannade i två nätter för prognosen flaggade för regn, men med rätt kläder kan man ju ändå ta promenader.






Nu åkte vi vidare och körde över Tännäs till Dalarna, många renar på vägen, och vacker fjällnatur att färdas genom.



Vi anlände till Lägerplats Hedarfjorden syd, 60:- inkl ved. Även här stannade vi i två nätter, plockade blåbär och lingon och eldade på kvällarna.






Dimman låg tät på morgonen, vackert - nästan trolskt! Vi fortsatte söderut, passerade Särna, Sälen och Malung. Denna gången körde vi östra sidan av Klarälven och stannade för natten  på Ställplats Björkhult i Gunnerud, norr om Hagfors. En mysig liten ställplats där vi hälsades välkomna av det trevliga värdparet. De härstammar från Holland men kunde lite svenska. 150:-/natt - ingen service förutom vatten. El kunde man också få men den kostade 6:-/kwh. Fina promenadstigar i området, vi gick en skogspromenad vilket resulterade i både blåbär och kantareller.








Nästa dag körde vi vidare söderut, gjorde ett stopp i Munkfors och parkerade vid bruket och gick en trevlig labcachrunda i området. Sedan var det dags att köra de sista milen hem.




Så var vi hemma igen. Tack Anna-Lotta för att du skött om blommorna så fint, det är tack vare dig vi kan vara ute med husbilen så många dagar i sträck.



2 kommentarer:

  1. Vilken härlig resa ni gjort! I år har vi inte plockat ett enda blåbär eller lingon, något vi ofta gör uppåt Dalarna. Nu finns det nog en årsförbrukning i frysen men ändå.. Trattkantareller hoppas vi ska finnas kvar när vi kommer hem.
    Vi har redan börjat planera för en resa riktigt långt norrut nästa år…..

    SvaraRadera
  2. Tack, ja det är alltid roligt att komma norrut. Inte fel med lite bär och svamp inför vintern. När höst-/vintermörkret kommer är det dags att börja drömma och planera för nästa års resor. Planeringen blir ju en del av resan.

    SvaraRadera