onsdag 2 augusti 2023

Laholm, Flädergården, Bosjökloster och Berte Museum

 En liten tur söderut och första stoppet blev Laholm, en trevlig stad som vi bara passerat tidigare.

Laholm ligger vackert vid Lagans utlopp i Laholmsbukten och är Hallands äldsta stad och gränsar både till Skåne och Småland. I staden kan man gå omkring bland mysiga trähus med stockrosor och på Stortorget ligger det vackra rådhuset från 1700-talet. En vacker stadspark och här finns också över trettio offentliga konstverk. Staden kan också ståta med Nordens enda renodlade teckningsmuseum.  Kraftverket besökte vi också, vi hann precis innan regnet kom.

I staden fann vi också bland annat 5 labcacher! Trevligt - och samtidigt lär man känna staden.














Två dagar tillbringade vi här och övernattade strax utanför staden, Furala ställplats - en hästgård, 130:- ex el ( +50: - el)., ingen annan service förutom sopor. Men tyst och lugnt.


På vår fortsatta färd besökte vi Ysby gamla lanthandel och Dönardalens delikatesser i Voxtorp, lammprodukter och sillinläggningar erbjöds här. Vi handlade lite innan vi landade hos Bengts i Örkelljunga, 50:- ex el (+50:- el), tömning av svart- och gråvatten var gratis, men vatten kostade extra.




Nästa dag for vi vidare till Vinslöv och till Flädergården och Pelargonhuset. Eftersom det var min namnsdag firade vi med flädervåfflor och kaffe och gick sedan in till Pelargonhuset. Några Pelargoner fick följa med hem, svårt att låta bli, de är så fina! Vi övernattade här, 120:- ex el.







Nästa dag gick resan till Bosjökloster, men det var många som tänkt likadant som oss, vi lyckades få parkering men en ständig ström av bilar kom och det var fullt överallt! Inträde 110:-/person, men 50% med kulturarvskortet.

Slottet ligger vid Ringsjön och var ursprungligen ett nunnekloster, grundat på 1100-talet. Under vårt besök såg vi en utställning om Hildegard av Bingen och utställningen "Folkfläbb & dräktlek, samt "Krigets vindar - från Ladoga, Warszawa, Budapest" - André Prahs skulpturer. Trädgårdarna med rosor och nytt för i år med Dahlior i olika färger och former,samt örtagården. Den mäktiga tusenåriga eken och den vackra kyrkan besökte vi också. Kyrkan uppfördes ca 1175 som klosterkyrka åt ett benediktinskt nunnekloster och helgades åt Jungfru Maria och S:t Nicolaus. Kyrkan lär ha Sveriges äldsta kyrkbänkar !














Besöket tog det mesta av dagen och vi lyckades krångla oss ut från parkeringen och åkte till Jonstorps ställplats, 120:- ex el, men det fanns även el att tillgå, dock ingen annan service. Platserna var lite ojämna så vi fick kompensera det med nivåklossarna. Vi satt ute och grillade när en stor Concorde rullade in och döm om vår förvåning när det visade sig vara svåger och svägerskas kompisar, Kjell och Monica - vi träffade dem förra året längs Mosel. Vi fick en trevlig kväll tillsammans med promenad till den lilla sjön, där man kunde få använda bastun och även en fin grillkåta - men det får bli en annan gång. Men tänk vad världen är liten ändå? Bland alla ställplatser i området råkade vi välja samma!? Tilläggas bör att det trevliga värdfolket kom och hälsade oss välkomna och pratade en stund, bl a berättade de att de har granodling och till jul varje år kommer folk och får välja sin julgran direkt från odlingen.





Nu var det dags att vända norrut igen, men innan dess ville vi besöka Berte Museum, livet på landet. Inträde 100:-/person men med kulturarvskortet 50%. Det blev rena nostalgitrippen, så mycket man känner igen; ifrån handelsboden, leksakerna och mycket annat. Ett trevlig besöksmål, som vi nog gärna återkommer till. Dessutom köpte vi med oss mjöl från Berte kvarn.Till samma koncern hör ju också Sia glass, men där i Slöinge var det lång kö bara för att komma in i butiken - så det fick anstå!










Timmarna gick  och vi bestämde oss för att övernatta på ställplats Grimsholmen, 200:- inkl el och all service. Trevlig ställplats och värdinnan gick runt och välkomnade gästerna. Fina promenadvägar men regnet stod som spön i backen så vi stannade i husbilen.


Nu var det dags att åka hem för imorgon bär det av till Smögen där vi skall träffa Olza och Jasir. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar