torsdag 12 augusti 2021

Lite Småland och Skåne med fokus Österlen

Tillsammans med Gunilla, Thore och hunden Zita gav vi oss av söderut i våra Laikor. 

Första stoppet blev Hedareds stavkyrka, Sveriges enda bevarade medeltida stavkyrka, från 1500-talet.



Vi fortsatte söderut genom Småland och på mysiga små byvägar tog vi oss till Pjätteryd. Övernattade gjorde vi på Stenshult Mellangårds ställplats, 200:- inkl el och all service. Mycket välskött och fräscht. En liten hantverksbutik med fina alster fanns här också. Karta fanns att tillgå med markerade promenadvägar och vad vi kunde förstå av värden så planerar man för ytterligare informationsmaterial för vandringar i området. Vi tog en kvällspromenad och såg solen dala.






Följande morgon åkte vi till Wanås slott, vädret var strålande, så vi var inte ensamma det såg vi när vi kom till parkeringen. Slottsparken är stor så det var ingen trängsel där. 







Vi fortsatte och stannade i Vitaby, på ställplatsen i Grevlunda, 100:-, ingen service förutom vatten , som man kunde få av ägaren. Vacker plats! 




Nästa morgon åkte vi till Vitaby kyrkby, där fanns Mejeri, men ingen mozzarella idag så vi handlade amerikanska blåbär från odlingen på andra sidan vägen istället. Tyvärr inte öppet för självplock just när vi var där, men ett självbetjäningsstånd hade färdigplockade.




Nästa besök blev Österlens Arboretum utanför Kivik där vi promenerade runt bland alla träd från olika delar av världen.








Efter besöket blev vi kaffesugna och fikade i äppelodlingen och handlade must i gårdsbutiken, en must för varje äpplesort, t ex Ingrid Marie, Gravenstein och vår favorit Aroma.



Färden gick vidare till Hammenhög, där vi besökte butiken "En liten bit av Medelhavet", med grekisk keramik, trädgårdsprydnader, växter, delikatesser från Grekland och mycket mer. Ett mysigt trädgårdscafé fanns det också.




Drömma kan man ju alltid.

Ett besök på Gunnarshögs gård innan vi landade på ställplatsen "Millan på Möllan" utanför Borrby, 140:- inkl el, vatten kunde man få - men det var vattenbrist så vi fick fylla med måtta. På kvällen blev det ett parti Mölkky innan solen gick ner så vackert över fälten.








Efter frukost, lämnade vi kvar vår bil på ställplatsen och åkte i Gunilla och Thores bil till Eklaholm och mycket riktigt stötte vi ganska snart på en morgonrocks-klädd Karl-Fredrik. Vi gick runt på gården, det fanns hur mycket som helst att titta på och handla. Olivträdet hade fått ett eget litet hus och såg inte så friskt ut. Det var TV-inspelning på gång och då dök en mer påklädd Karl-Fredrik upp. Det blev en liten perenn som minne av besöket.












Vi hämtade vår bil och tillsammans fortsatte vi till Blå elefanten, där vi fikade och tittade på alla fina saker som fanns till försäljning.




Nu längtade vi till havet och eftersom avstånden är korta på Österlen åkte vi till Skillinge och ställplatsen "Skillinge udde", 150:- inkl el. En promenad i byn och en italiensk glass hann vi med, innan dagen avslutades med ett parti ute-yatzy och solen gick ned.







Fin morgon i Skillinge, det blev en morgonpromenad och några geocacher innan vi åkte till Tryde ställplats, 150:- ex el (+50:- el) och all service. Den uppmärksamme kanske har noterat att vi stått ensamma på alla ställplatser hittills under resan, den trenden bröts här! I anslutning till ställplatsen ligger ett Nostalgimuseum. Först trodde vi att det bara var bilar och andra fordon, men det fanns så mycket mer, sevärt? verkligen! och en riktig nostalgitripp. Kvällen avslutades med diverse frågespel.
















Nästa dag blev det ett besök i Tomelilla och Hasse o Tage-museet där, världens minsta filmmuseum.!
Det är så litet att max 8 personer får gå in per gång och vara där i 30 minuter. Vi hade tur vi var 6 st!








Sen var det dags för oss att åka hemåt och Gunilla, Thore och Zita skulle fortsätta sin resa några dagar till. Vi stannade utanför Ljungby på Prästgårdens ställplats, 120:- inkl all service. Nytt och fräscht och den allra charmigaste lilla värdinna mötte oss och informerade oss om allt vi behövde veta för vår övernattning. Ett extra plus för henne! Hon frågade om vi hade något djur hemma? häst kanske eller hund, men nej - så vi sjönk nog lite i hennes aktning. Trevligt ställe i alla fall och man kunde promenera/cykla på en nedlagd järnväg.



Nu är vi hemma igen och vill tacka Gunilla, Thore och Zita för trevliga dagar, så mycket vi upplevde och korta avstånd överallt.

Nu ser vi fram mot nya resor! Tack till er som orkat läsa hela inlägget, det blev långt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar