måndag 14 september 2020

Norrut - del 4: Höga kustenbron, Galtströms bruk, Kuggören, Järvsö, Växbo och hem

 Vi hade härligt väder vid Höga kustenbron så vi passade på att fika innan vi fortsatte vår resa söderut. Ett stopp i Svartvik innan vi stannade för natten på Galtströms bruk.







Nästa morgon gick vi runt i bruket och förkovrade oss i brukets historia. När vi skulle fika träffade vi en man som berättade om brukets järnväg och om de nya vagnarna , tidstypiska, som var beställda och som förhoppningsvis skall vara på plats till nästa säsong. Vi tog en tur längs Jungfrukusten och besökte bl a Rönnskärs fiskeläge, där handlade vi pepparlax - alldeles nyrökt. Målet för dagen var Kuggören - tack Gunilla, Åke, Berit och Göte för tipset! Vad mycket blåbär, stora, lättplockade - det blev kvällssysselsättningen!












Vi träffade flera trevliga herrar när vi stod på parkeringen och alla gjorde reklam för just sin fisk. Men först lite mer blåbär innan vi tog en promenad i det mysiga fiskeläget. Det var klapperstensfält, röda stugor, ett litet kapell, en telefonhytt och sen köpte vi nyrökt sik av en av fiskargubbarna. Men idag fick vi hålla i hatten, för det blåste ganska ordentligt. Men hit återkommer vi gärna en annan gång. Eftersom vi gått med i Swede-stop tänkte vi besöka en av gårdarna som fanns med där, Jarse Ost. Tyvärr var det något missförstånd så de var helt oförstående till att vi ville övernatta där. Så det fungerade inte, men ost fick vi köpa. Vi fick däremot plats på lilla Ede Bad & Camping, 100:-/natt ex el. Många fastboende, men det var bara en familj som var där. Campingen låg vackert, men järnvägen gick alldeles förbi.




















Vi lämnade campingen och åkte in till Järvsö, besökte Stenegård och några ställen var öppna, Sveas karamellfabrik och bageriet, där vi köpte nybakat tunnbröd. I trädgården var mycket utblommat, men en del grönsaker fanns det. Sedan åkte vi till Växbo lin och tittade på allt fint som finns där och fortsatte sedan till ställplatsen vid Växbo krog, 175:- inkl el. En promenad till kvarnen och Trolldalen, men inget var öppet där.















Vi fortsatte söderut och kom nu till Dalarna, vi stannade i Falun och gick en promenad vid gruvan. Sedan fortsatte vi till Tällberg, besökte Knäppasken och korgtillverkningen, fina korgar! Fortsatte till Klockaregården, där vi bl a besökte Erkers-Marie - o vad fina saker det fanns där! Sista övernattningen blev vid Leksands Knäckebröd.









Nu var det bara hemåt som gällde, men vi stannade i Filipstad och tog en bensträckare för att hälsa på statyerna av Gunde Johansson och Nils Ferlin. Gunde Johansson hade vi förmånen att träffa på en resa med Ljungskilebuss till Paris 1991, en mycket trevlig bekantskap.






Nu har vi kommit hem och är tacksamma för att allt gått så bra. 360 mil på drygt fyra veckor och vi har både firat Bennys 70-årsdag, vår 45-åriga bröllopsdag och Inges 66-årsdag. Vilken resa vi haft! Första veckan hade vi sällskap av Lisa och Leif som överraskade Benny på hans födelsedag. Vi träffade också Gunilla. Åke, Berit och Göte på Höga kusten. Men Kicki och Inge har fått stå ut med oss alla dagar på resan, tack för jättetrevliga dagar, tänk att vi fick göra denna gemensamma resa istället för den uteblivna Frankrikeresan vi skulle gjort tillsammans i våras! Så mycket det finns att se och upptäcka i Sverige, så många älvar vi korsat och så många lägereldar vi suttit vid på denna resa. Tack också till er som följt oss på resan, det är mycket foton och det är svårt att välja.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar