torsdag 1 oktober 2020

Öland i slutet av september 2020


 Ingen skördefest i år av förklarliga skäl, men vi ville ändå göra en resa till Öland, vädret skulle bli bra och förmodligen mindre besökare än under skördefesten. Ja, så trodde vi - men vi hade fel, många hade begett sig till Öland eftersom ett flertal gårdar skulle ha öppet för att sälja sina skördeprodukter. Vi kom iväg på tisdag eftermiddag och körde till Ulricehamns ställplats, men inga lediga platser i det vackra vädret, så vi fortsatte till Bogla ställplats, nära Tenhult. 100:- +20:-el. 






Följande morgon fortsatte vi mot Kalmar och Öland och vid middagstid körde vi över bron. Vi körde söderut och stannade vid Norrgårdens gårdsbutik för att titta på årets löktavla och handla vitlöks-sättlök och potatis, inte mycket folk här, skönt. Efter att ha fått det vi ville ha fortsatte vi till Grönhögens nya ställplats, men där var det så gott som fullt. Nu började vi fundera om det skulle vara lika fullt överallt, det kändes inte så bra! Vi testade Ventlinge ställplats och där fick vi en avskild plats utan el, men det var ju varmt! Vi behövde ingen el. 150:- (+30:- för elplats).








Vi gick först på en cachpromenad och ficksamtidigt se lite av byn. Sen blev det kvällspromenad ner till havet, längs Anna Rydstedt-stigen som var kantad av statyer och dikttavlor. Vi var helt ensamma, en härlig kväll.










Följande morgon åkte vi ner till Ottenby och promenerade på södra udden vid långe Jan. Många fågelskådare längs stränderna, fågelsträcken avlöste varandra på väg till varmare breddgrader. På eftermiddagen stannade vi i Gräsgårds hamn och ställplatsen där, lugnt och lä för vinden. 80:-, +30:- för el. Vid kvällningen promenerade vi upp till byn och loggade några cacher. När vi gick tillbaka hade vinden mojnat och solen gick ner.












Vi fortsatte norrut på den östra sidan, nästan ingen trafik. Stannade vid en gård som sålde pumpor och köpte några stycken, rastade och fikade vid Tiberga rastplats innan vi fortsatte till Bläsinge hamn, 100:-, +20:- för el. Vi satt ute och njöt i solen tills molnen började hopa sig och det började blåsa ganska ordentligt. Detta var något för vindsurfare och kitesurfare, deras konster och djärva hopp kunde vi avnjuta på första parkett inne i husbilen.













Vi hade passerat en gård som sålde grönsaker som vi gärna ville besöka, suveränt med swishbetalning och man plockade grönsakerna själv utomhus, det fanns till och med en våg att väga på. Här litar man på folk, härligt att se! Vi fortsatte och fick se ett stånd vid vägen där man sålde äpplen och päron, samma här swishbetalning och vi skötte oss själva. Vårt mål för dagen var Kårehamn och här fick vi en fin och "läig" plats. Promenerade runt i hamnen och satt ute och njöt i solen. Träffade ett trevligt par i husbilen bredvid och de var från Trollhättan, så vi satt och pratade med dem en stund utanför våra bilar.












Nästa dag fortsatte vi i sakta mak norrut, stannade och plockade nyponkvistar och hamnade till sist i Nabbelund, det gamla färjeläget där färjorna gick till Gotland för ca 10 år sedan. Nu kunde man stå här på lite olika platser, vi valde en ensam plats vid vattnet och med utsikt mot fyren långe Erik. 155:- ex el.







Innan vi lämnade Öland gjorde vi ett morgonbesök på norra udden vid långe Erik. Helt ensamma promenerade vi runt på den norra udden. Sen åkte vi söderut och passerade Ölandsbron igen och var så i Småland. Vårt mål för dagen var Fröseke och Uvaparkens ställplats, 100:- inkl el. Trevligt mottagande av eldsjälarna på plats och de berättade också om planerna med ett nytt servicehus som de höll på att bygga och fler ställplatser skulle anläggas. Parken låg vackert vid Uvasjön, en riktig liten pärla. På kvällen gick vi en promenad i byn.












Ljuvlig morgon, vi tog en promenad i omgivningarna innan vi gav oss iväg, besökte Fröseke kapell och Älghults kyrka och stannade i Åseda, en liten cachpromenad innan vi fortsatte till Vetlanda, här gäckade några cacher vid Forngården, men när vi kom dit var det underhållning med dragspel och sång. Vi försökte gå omkring lite diskret i alla fall. Tiden gick fort och vi insåg att vi snart borde hitta sovplats för natten, det blev Bogla igen, där vi började denna resa. 













Nu hade vi ca 20 mil hem och vi gjorde ett kort stopp hos Din Husbil i Jönköping, alltid trevligt, innan vi fortsatte hemåt. En fin höstresa blev det och vi lyckades undvika stora folksamlingar på Öland. Däremot  lyckades vi inte få tag på favoritosten från Ölandsost detta året. Tack för att ni följer oss på bloggen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar