måndag 9 maj 2016

Hollandsresan 2016 - del 7, Zuiderzeemuseet, Giethorn och hemresan

Vi åkte mot Enkhuizen och följde pilarna till Zuiderzeemuseet och körde in på parkeringen. Inne i servicebyggnaden fanns en reception och vi köpte biljetter; 16€/person + 5€ för parkeringen och gick ut till den lilla hamnen där en båt tog oss över till själva museet. Överfarten tog 15 min.

Vi ägnade oss åt friluftsmuseet och en utställning, mycket realistisk, om översvämningar och då speciellt den översvämning som drabbade detta området 1916. Mycket starka bilder, filmer och uppbyggda miljöer. På museet fanns byggnader för olika hantverkare, som frisörer, smeder, repslagare, korgmakare med flera. En del av boningshusen var bebodda, men vi fick ändå komma in. En reslig dam visade Åsa och mig den säng som hon sover i, den var mycket kort. Hon sitter och sover - det gör hjärnan klar för blodet rinner inte ner i huvudet!, förklarade hon för oss. Kanske något att tänka på??

 
Modern holländsk kultur visas på blått Delftkakel, installation av Hugo Kaagman


Vi åkte båten tillbaka till parkeringen och fortsatte över fördämningen till Lelystad. Målet var Giethorn. Benny läste i någon campingtidning i vintras om denna lilla stad (?) som har fler kanaler än gator - det lät spännande så vi tänkte besöka orten och se om den var lika mysig som tidningsartikeln visade. Första ställplatsen var som en lervälling, där vågade vi inte åka in. Men andra försöket gick bättre, trevlig ställplats bara 1,5 km till centrum på en gård, 13€ inkl el. Hönorna gick runt husbilarna.
Här stannade vi två nätter.
På morgonen sken solen och vi promenerade in till centrum. Vi tog en båttur, 6 €/person, och ja, mysfaktorn överträffade verkligen våra förväntningar.

 


Pizza på rest Fratelli
Vi lämnade Giethorn för denna gången och påbörjade vår hemresa. Vi körde upp mot Bremerhaven och ställplatsen i hamnen, 10€ ex el. Elen skulle matas in med 0,5€- mynt. Hur lätt är det? Vi försökte växla men det var en droppe i havet. Dessutom hade personalen gått tidigare just denna dagen. Så det blev att använda gasolen för här var natten kylig. Inte den mysigaste ställplats vi stått på, men helt OK.
Nästa dag åkte vi genom fruktdistriktet, men även här var våren sen och det som i broschyrer beskrevs som att åka i ett hav av vitt och rosa såg vi inte mycket av. Vi kom till Wischhafen och tog färjan över till Glückstadt, lugnare överfart än på utresan. Vi körde upp genom Tyskland och in i Danmark och övernattade på Römö. Ställplatsen, som vi besökte förra året, var full - men de höll på att utöka och vi fick stå där. En av de finaste ställplatser vi besökt, ordning och reda och snyggt och rent, Dkr 110,ex el.

Följande dag åkte vi hemåt över Fyn och stannade för en promenad i Nyborg innan vi tog färjan i Helsingör. Stora Bältbron Dkr 365;- och färjan Helsingborg-Helsingör Dkr 770:-.Nu är vi lyckligt och väl hemma och redan sugna på nya resor. Tack för att ni har följt oss på resan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar