tisdag 3 maj 2016

Hollandsresan 2016 - del 3 Alkmaar

På morgonen när ostmarknaden skulle vara, tänkte vi ta bussen de 2 km in till centrum. Men även våra vänner fransmännen hade kommit på denna idé och dessutom var bussen ganska full redan när den kom, så vi promenerade de 2 km in till centrum. Det var inga problem att hitta till marknadsplatsen, turistbussarna fullkomligt vällde in och släppte av en strid ström av folk. Problemet var att tränga sig fram för att se något.
Lokala tillverkare visar upp sina ostar, gouda och edamer på Waagplein och sedan tas de på slädar för vägning av speciella bärare i färggranna hattar.
Vi åkte en båttur på kanalerna och fick se mycket av Alkmaar och dess omgivningar. Turen tog en timma och var mycket trivsam.


Innan vi vände tillbaka till husbilarna gick vi till ett pannkakshus och åt goda pannkakor.
Fortsättning följer.

2 kommentarer:

  1. Ostmarknad (kaasmarkt) är faktiskt det enda ord jag kan på holländska (osäker på stavningen dock) så det kanske är vanligt med ostmarknader i Holland? ;)

    SvaraRadera
  2. Jag läste någonstans att Alkmaar är en av få orter som fortfarande har ostmarknad. Så det finns fler. Men ett riktigt skådespel är det. Din holländska verkar vara helt ok.;)

    SvaraRadera