fredag 31 augusti 2012

Norrland - Vildmarksvägen 2012


Vi är nu på resa i Lappland i vår husbil och tillsammans med Kerstin och Bengt i sin personbil. Resan startade lördagen den 25 augusti och vi körde i två-timmars etapper från tidig morgon och anlände vid 18-tiden till Svegs camping. På söndag regnade det hela dagen. På vår väg till Strömsund gjorde vi flera stopp, bl a besökte vi Överhogdals museum där man hittade delar av Överhogdalstapeten och vars original återfinns på Jamtli i Östersund som vi också besökte senare den dagen. Övernattade gjorde vi på Strömsunds camping. Efter att ha provianterat i Strömsund på måndags morgon gav vi oss av på Vildmarksvägen. Vi körde till Gäddede och sedan längs med  Stor-Jorm och Lill-Jorm, längs Stora Blåsjön till Ankarede som är en samisk kulturplats med ett fint kapell.
Stora Blåsjön

Ankarede

Altartavlan i Ankarede

Här hittade vi en riktig liten pärla, Ankarvattnets camping och Kerstin och Bengt fick en fin stuga i backen ovanför oss. På natten var det frost...men vi stod med el så det gick bra, konstigt att se rimfrost på gräset i augusti. Vi fortsatte längs Vildmarksvägen och stannade vid Gaustaforsen.


 
Ankarvattnets camping

Vi stannade på Stekenjokk och gav oss ut på vandring upp på fjället, njöt av naturen, träffade på renar och grillade korv.
Vi hade en riktigt härlig dag på fjället. Vi bodde sedan ett par nätter i Fatmomakke och gjorde utflykter bl a till Saxnäs där vi besökte Ricklundgården och fick en intressant guidning. Vi har varit här förut, men alltid är det något nytt man upptäcker och får reda på. Tänk att lilla Saxnäs mitt i fjällvärlden har en konstgård som är välkänd över hela världen och där konstnärer räknar som en merit när de finns representerade på Ricklundgården. Häftigt!Eftersom vi miste kontakt med omvärlden via telefoni och data någonstans mellan Strömsund och Gäddede och först idag, ca 5 km innan Vilhelmina har fått kontakt igen blev denna resumé något kortfattad. Vi avslutar med en bild av Trappstegsforsen utanför Saxnäs.

3 kommentarer:

 1. Hej
  Äntligen nytt inlägg. Kul att få läsa och se bilderna. Vi sticker ju om en vecka mot samma mål. Mössa och varm jacka behövs ser jag. Hoppade ni Hällingssåsfallen och Frostviken denna gången? Vi hoppas att snön inte hinner före oss så att vi kommer upp på kalfjället. Tack för tipset om Ankarvattnet. Låter som ett bra övernattningsställe.
  Hälsningar Inge & Kicki

  SvaraRadera
 2. Man blir riktigt sugen att ge sig iväg när man följer er blogg. Kul att se bilder från där man själv åkte för några år sedan. Det var i Ankarede som jag gav Inge en lektion i fiskets alla knep å trix:-) Ha det gott. Leif och Lisa

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig resa ni är ute på. Fina bilder som just visar allt det vackra som finns att titta på. Vi har pratat om att dra norrut i flera år,men en av oss vill inte och hatar myggen. Men de kanske är borta nu. Härligt verkar ni ha det ändå, även om det ser ut att behövas riktigt varma kläder. När man avskyr kyla så drar man hellre söderut. Vi planerar att åka ner till Alsacedalen. Det är också väldigt vackert och är en av våra favoriter när det gäller vindistrikten. Då passar vi också på att bunkra lite goda viner förstås.
  Fortsätt att ha det skönt och njut så mycket ni kan. Hoppas bara att ni inte blir överraskade av snön. Tur att ni har varma kläder med er. Sköt om er! 3 M

  SvaraRadera