måndag 16 september 2024

Resan norrut sensommaren 2024 - del 1

 Bilen var nu packad, hoppas vi inte glömt något? Vi  började resan med att köra österut och stannade första natten i Zinkgruvan, ja orten heter faktiskt så - kanske mest beroende på att här finns en zinkgruva. Både byn och gruvan är från 1800-talet. Idag bryter Zinkgruvan Mining malm och producerar koncentrat av zink, bly och koppar. Metaller som används till gröna batterier och vindkraft bl a. Vi parkerade på ställplatsen, som är gratis - men man tar gärna emot en gåva för att hålla platsen i ordning. Vi tog en promenad i omgivningarna, loggade en geocach och köpte en Gruvknalle meny i byns gatukök.



Innan vi fortsatte vår resa gick vi en morgonpromenad till Knallagruvan på ca 3 km tur och retur. Tyvärr var museet stängt för i år, så vi fick nöja oss med att titta utanför och logga en mystery-cach. Det blir att återvända hit en annan gång.




Vår resa fortsatte och vi anlände fram mot eftermiddagen till Nora i Bergsslagen och ställplatsen där,195:- inkl el och all service. Vi gick en promenad i den mysiga trästaden och satt sedan utanför husbilen i solen. 

Nästa morgon var det Bennys födelsedag och vad passade inte bättre än att fira det med Noraglass på Strandstugan, det blev var sin Solskensvåffla som vi åt inne i den trevliga ryggåsstugan.







Vår resa fortsatte och utanför Falun hittade vi Gullnäsgården, som tillhör Equmenica. Ställplatsen hade stängt dagen innan men efter telefonsamtal fick vi övernatta och fick en kod till servicen. 200:- kostade det och ville man ha el tillkom 50:- . Lugna omgivningar.




Vår färd fortsatte på små trevliga vägar genom vacker natur och gjorde ett stopp vid Svärdsjö vackra medeltida kyrka. Man tror att de äldsta delarna av kyrkan härstammar från 1200-talet. Kyrkans innertak har bilder av helgon och bibliska figurer målat av en okänd konstnär kring sekelskiftet 1400-1500.




Nu var vi framme vid dagens mål; Wij trädgårdar i Ockelbo. Här spenderade vi en stor del av dagen bland alla vackra dalhior, luktärter, lejongap, solrosor, grönsaker, örter etc. Vi passade även på att äta en god  lunchbuffé på Wij Trädgårdskök.



















Nu var det dags att hitta en ställplats för natten och valet föll på Norrsundets ställplats, 180:- ex el. Vi undrade över den uppstoppade räven som stod vid bryggan? Vi fick höra att det var ett tips från Canada för att hålla canadagässen borta från bryggan. Räven var från Järvsö!





Vi fortsatte nu längs kusten och strax före Hudiksvall körde vi till Urö gård vid Fäskär. Tack Anette och Jan-Olof för tipset! 200:- inkl el och all service. Som tur var anlände vi på förmiddagen och kunde välja fritt, sedan rullade den ena husbilen efter den andra in och snart var det fullt. Här stannade vi i två dagar och njöt av det vackra vädret.











Vi hade nu siktat in oss på Älvstalodges utanför Jättendal, vi skulle fira vår 49-åriga bröllopsdag, var det tänkt. Men slutet av augusti, då går det mesta på sparlåga tyvärr. Någon mat kunde vi inte få, men kaffe gick bra - men det var låst och tillbommat även där. Dessutom var det dans på logen intill, så dagen blev väl inte riktigt vad vi hade hoppats på. Men vi hade en trevlig dag ändå och skålade i Cremant från Alsace och vi hade kyckling i frysen så allt ordnade sig till det bästa. Platsen var fin och kostade 250:- inkl el och all service.




Vi vaknade till ännu en solig dag och åkte norrut, målet var ställplatsen vid Köpmanholmens båtklubb, 250:- inkl el och all service. En trevlig promenad fick vi sedan i Herrgårdsparken, med bland annat Ingegerds försöksodling och verk av Hans Hedberg, keramikern som är född i Köpmanholmen och är kanske mest känd för sina stora frukter i keramik. Geocachingens  labcach tog oss genom parken ner till vattnet och runt.
















På natten började det regna, vi tog beslut att köra över till fjälltrakterna, där vädret skulle bli bättre. Fortsättning följer.....




2 kommentarer:

  1. Så mycket fint ni fått uppleva. Toppen med husbil

    SvaraRadera
  2. Så skoj att få följa med er på ännu en resa. Här var det en del platser som gav igenkänning. Både den underbara Noraglassen och ställplatsen på Utö gård upplevde vi på vår resa norrut i somras. Wik trädgårdar är också härligt men när vi var där för ett par år sedan hamnade vi i lite mellansäsong, rosorna var i princip överblommade och dahlior hade inte slagit ut.

    SvaraRadera