onsdag 7 juli 2021

Norrlandsresan - del 2 Strömsund - Jokkmokk

Vi lämnade ställplatsen några kliande myggbett rikare och körde till Strömsund. Här tog vi oss an en labcach som bland annat tog oss till Landön. Denna promenad tog en stor del av dagen så när vi passerat Hoting och Dorotea beslutade vi oss för att stanna på Meselefors camping, 220:- inkl el och all service. På kvällen satt vi i campingens grillkåta och såg Sverige spela mot Spanien i EM.








Nästa morgon startade vi tidigt och passerade (!) Vilhelmina denna gången, men stannade hos EG Vilt och handlade deras viltdelikatesser; som ren, älg och björnkorv, samt det goda rökta sidfläsket och den flatrökta bogskinkan. 



Vi fortsatte och passerade Storuman och i Sorsele stannade vi en stund för fika och så måste vi ju handla i bageriet, det goda brödet och alla frestande bakverk(!) Inlandsbanetågen stod inne på perrongen.



I Slagnäs tog vi av på en mindre, men vacker väg längs sjöar till Uddjaure. Här slog vi läger för kvällen, vackert men blåsigt = mindre mygg!










Nu hade vi inte långt kvar till Arjeplog, på vägen dit passerade vi renar. Vi parkerade vid Silvermuseet, som vi besökte under strikta coronarestriktioner, vi fick gå in 4 och 4 och fick sedan följa vägvisningen så att vi inte skulle behöva möta andra och fick också vänta om vi kom ikapp en grupp. Mycket bra ordnat. Intressant museum med lappmarksdoktorn Einar Wallquist som centralfigur. Besöket avslutades med en mycket bra film om Arjeplog. Vi besökte också den ståtliga rosa kyrkan.









 Sedan åkte vi mot Arvidsjaur, men stannade vid Långträskets ställplats, som vi besökte på vår resa i höstas. Om vi träffat på mygg tidigare så var det bara förnamnet, här fanns det offantligt mycket mygg. Vi fick göra upp eld när maten tillagades för att hålla dem något så när i schack. Men de tog sig in i bilen också, vi fick täta så gott det gick provisoriskt med tape.





En del av taket i husbilen när vi kom in


 Nästa morgon åkte vi från denna fina plats (om inte myggen hade varit så många och så blodtörstiga), hösten är nog bättre och det faktum att det lär vara myggår i år. Vi åkte till Arvidsjaurs renslakteri och handlade renkött i alla former, souvas, stek, renburgare och renkorv. Första besöket här och det lär nog bli fler!


Vi fortsatte mot Jokkmokk, några vägarbeten sinkade oss något. I Jokkmokk besökte vi Ajtte-museet.







Sedan åkte vi till Laponia rastplats, ljus kväll och natt men inte helt klart






Följande morgon åkte vi tillbaka till Jokkmokk, men först gjorde vi ett stopp vid Akkats med illustrationer av Lars Piirak, Lars J-son Nutti och Bengt Lindström. I Jokkmokk besökte vi Jokkmokks tenn och Gamla Apoteket med fint hantverk. Vi besökte båda gamla och nya kyrkan. När vi skulle gå en promenad i fjällträdgården började det tyvärr regna men vi gick ändå. Tog några geocacher på väg tillbaka till husbilarna. Sedan fortsatte vi vår resa norrut till Gällivare.

















Fortsättning följer.......



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar