tisdag 6 juli 2021

Norrlandsresan - del 1 Ucklum - Hammerdal

 Nu är vi hemma efter fyra veckor på resande fot i vårt vackra sommar-Sverige. Varför jag inte skrivit ett ord i bloggen på hela resan? Jo vädret har varit mestadels fint, dagarna och nätterna ljusa, man vill inte gå in, så jag bestämde tidigt att så här får det bli denna gången.

I Mellerud träffade vi våra reskamrater, svåger Inge och svägerskan Kicki i sin Laika-husbil. Vi fortsatte norrut och stannade för fikastopp vid Stamfrändemonumentet, vädret var strålande - det här började bra. Vid rastplats Sixten Jernberg, Limedfors stannade vi för natten.



Vi promenerade runt i byn och några av oss var inne på Sixten Jernberg-museet innan vi fortsatte vår resa norrut. Ett fikastopp vid Sörsjön, där vi också hälsade på Mors lille Olle och så var vi framme vid dagens mål lägerplats Hedarfjorden syd, 60:- inkl ved. Här kom ett kraftigt regn¨och åskväder så vi fick fly in i våra bilar, men det gick hastigt över och vi kunde flytta utomhus igen och tända vår efterlängtade lägereld. Yes, nu var vi verkligen på G.






Strålande morgon, frukost ute i solen. Sedan körde vi vidare norrut; fjällvägen till Funäsdalen. Vi såg några renar på håll. I Funäsdalen var butiken med renkött stängd, så vi fortsatte till Mittådalen och handlade souvas och fortsatte sedan upp på Flatruet i regn och regn på grusvägen gjorde att våra husbilar blev ordentligt kamouflerade i en chick lergrå färg! Men efter regn kommer ju som bekant solsken och sen fick vi några härliga dagar på fjällplatån.











 Nästa morgon packade vi våra ryggsäckar och gick på en tur, hörde fjällpipare och fjällpiplärka och såg lappljung och fjällglim och kartlav. Sen hade vi en fin eftermiddag/kväll i solen utanför bilarna.










Följande morgon fortsatte vi vår resa och kom ner till Ljungdalen. Där hägrade den fina hantverksbutiken, som visade sig vara stängd just den dagen! I Börtnan stannade vi och handlade fjällfisk. I Åsarna körde vi en bit söderut till Rätansbyn, i Loviken stannade vi för en bensträckare och loggade en geocach och landade så småningom på Ljungans Naturcamping, 70:-. Fram emot kvällen var det dags att elda igen.










Vi lämnade den fina naturcampingen och körde till Haverö kyrka, kyrkan var tyvärr stängd, men här fanns två Mystery-cacher som vi lyckades lösa. Vi fortsatte till Haverö strömmar, där Ljungan delar sig i tre flöden; Kvisslebäcken, Norrströmmen och Sörströmmen. Här var det en cachrunda med 8 cacher, vi tog 4 st, sen fick vi ge oss mot myggen. I Alby tog vi en cach vid kyrkan och fortsatte sedan till Fränsta och ställplatsen vid Vikbron, enligt info "Sveriges längsta bro i sitt slag"? Här kunde vi swisha ett valfritt belopp för övernattningen. Benny och Inge köpte fiskekort och prövade fiskelyckan, som dessvärre inte var så stor. Ytterligare en Laika husbil anslöt och vi fick en mysig kväll med det trevliga paret från Kalmar vid , precis!, en lägereld!



Skule Tostesson, Jarl av Norge

Haverö kyrka

Haverö strömmar




Alby kyrka










Nästa dag for vi vidare och följde Ljunganleden en bit och sedan stannade vi i Borgsjö, där klocktornet intill kyrkan beskrivs som Kungen bland trätorn i Norden. I Bräcke tänkte vi smaka på den berömda, prisbelönta italienska glassen, men när vi fick se köerna ville vi inte ställa oss där under nuvarande förhållande, så vi åkte vidare. Vi stannade vid  en rastplats där Ångfartyget Alma låg, rastade och tittade på fartyget med samma namn som min farmor; Alma. I Stugun stannade vi vid den vackra kyrkan, som dessvärre också var låst, för att slutligen slå läger vid Torgårdsvikens ställplats. Här var myggen många och sällskapliga, vilket inte tilltalade oss. Här prövades också fiskelyckan och fastän fiskarna hoppade glatt ville de inte fastna på fiskarnas krokar.

Borgsjö kyrka





Stuguns kyrka






Fortsättning följer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar