tisdag 18 maj 2021

Sofiero mm våren 2021

Vårt mål med denna första etapp på vår resa var ett besök i Sofieros slottspark utanför Helsingborg. Efter att ha införskaffat årets kulturarvskort, numera digitalt i våra telefoner, kunde vi besöka parken med 50% av inträdesavgiften; 60:-/person istället för 120:-. Till vår förvåning och glädje blommade tulpaner och andra lökväxter fortfarande, samtidigt som en del rhododendron blommade för fullt. Vi spenderade några timmar i parken och var så gott som ensamma, det kändes bra i dessa tider.











När vi sett oss mätta på all prakt i slottsparken, gick vi en tur i bokskogen med alla vitsippor. Vi hade hört talas om ställplats Bananpannkakan, på väg mot Höganäs och beslöt oss för att prova den. Ett mycket originellt ställe, mycket skrot av alla sorter, därför är ställplatsen öppen bara för gäster +40 år (dvs inga barn med tanke på skaderisker). Vi blev väl mottagna och fick två ägg och en banan för att göra bananpannkaka! Dessutom fick vi hembakade havreflarn, jättegoda. Ställplatsen kostar 185:- inkl el och annan service förutom gråvattentömning. Här satt vi ute bland höns, en ståtlig tupp, gäss och katter.













Vi fortsatte vår resa och efter Lönsboda körde vi till en nyöppnad ställplats, Stjernkvist´s i Hunshult, 180:- inkl el. För närvarande fanns det plats för fyra husbilar med utsikt över Strönasjön, men ej möjlighet att tömma och fylla. Vi hann gå en promenad ner till sjön och titta på det nybyggda fina bastun innan en åskskur fick oss att rusa tillbaka innan vi hann bli helt dyblöta .





Vi fortsatte vår resa genom Småland, passerade Ryd och i Urshult letade vi upp Kurrebo idé- och visningsträdgård som vi besökt för ett antal år sedan. Men till vår stora besvikelse var trädgården nedlagd och totalt igenvuxen. Lunnabackens hembygdsgård var inte öppen men här hade vi en fin utsikt över sjön Åsnen.







Nu hade vi inte många mil kvar till dagens mål, Öland, men mer om det kommer senare.


1 kommentar:

  1. Så fint det ser ut!! Vi ska försöka hinna med att se lite mer av södra Sverige i år! :)

    SvaraRadera