tisdag 17 september 2013

Grövelsjön - Trysil - Värmland, Åmål och hem

Vi besökte också Storsäterns fina kapell, vars altartavla är ett stort fönster ut mot naturen. På väg hemåt tog vi vägen över Norge och korsade gränsen vid Lillebo. Hit flydde kung Harald, kronpris Olav och resten av kungafamiljen och även en del av Stortingets ledamöter när tyskarna ockuperade Norge, en minnessten är rest här. Vi fortsatte längs Trysilelva till Trysil, där vi tittade runt i staden och plockade även en och annan geocach. Vid Höljes i Värmland kom vi så in i Sverige igen och övernattade på Djupvallens lilla camping norr om Ekshärad, 130:- ex el. På kvällen prövade vi fotbollsgolf, käpparna hade holländska träskor så det var inte lätt. (Kanske för att de nyblivna ägarna var från Holland? - En vild gissning!).Nästa dag låg dimman tät på morgonen, vi stannade till vid Ekshärads kyrka och såg alla de smidda korsen på kyrkogården, riktigt spöklikt var det i dimman. Ekshäringar brukar tydligen kallas indianer och symbolen för Ekshärad har därför blivit en totempåle.
Vi forsatte till Karlstad för att besöka Lars Lerins museum i Sandgrund och då fick vi uppleva sola i Karlstad i dubbel bemärkelse.
 


Statyn Sola i Karlstad
Majbritt och Ingemar åkte hem och vi fortsatte till Värmlands Nysäters båthamn. Det var vi och ett tyskt par i sin husbil som övernattade. På morgonen låg dimman tät och vi tog en promenad i samhället, här fanns bl a en vikingaby - stängd för säsongen, och en mysig gammal marknadsplats som fortfarande används. När vi körde ifrån hamnen vid middagstid höll man på att montera ner ställplatsskylten.
Vi fortsatte till Årjäng och promenerade runt där, var bl a inne i ett hantverkshus och träffade en trevlig dam som var guldsmed. Hon tillverkade smycken både i guld och silver - mycket fina och annorlunda saker. Trollet fanns kvar, fast vi tyckte att det hade krympt sen vi var här sist på 80-talet (?). Vi fann en trevlig ställplats, nära E18 där vi kunde sitta och läsa i solen och där övernattade vi också.
 


För några år sedan besökte vi Ljusfesten i Åmål, men då var det blåsigt och kallt, vi såg på väderprognosen och den visade bättre väder för evenemanget denna gången, så vi beslöt oss för att åka dit. Många husbilar hade redan samlats, trots att vi kom tidigt på dagen och vi parkerade bredvid en anna Laika, det kändes tryggt. Sen visade det sig att vi hade träffats på en Laika-träff för några år sedan, så det blev ett trevligt återseende. Mycket folk var ute och vandrade när kvällsmörkret kom, vi gick en trevlig poängpromenad som startade vid husbilsställplatsen och på så sätt lotsades vi runt bland ljusen. Kvällen avslutade vi i Åmåls kyrka där det var "orgelbrus vid altarljus" - mycket stämningsfullt.

På söndag eftermiddag åkte vi till vårt smultronställe, hemliga ställplatsen, för att sedan på måndag besiktiga vår plats på marknaden i Nossebro nästa vecka och nu regnade det! Vilken resa vi har haft igen, mycket är stängt när man åker runt i Sverige denna tiden på året, men med naturen och vädret som vi har haft kan man se och uppleva mycket ändå. Vi har ett fantastiskt vackert land med otaligt många platser som bara väntar på att bli upptäckta av oss eller guldkorn att återvända till. Tack för att ni tittar in på vår blogg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar