tisdag 9 augusti 2022

Södra Sverige, med besök bland annat hos Mandelmanns

 Detta blogginlägg är något försenat, vi har haft strul med både internet och telefoni, men som tur är fungerar allt igen. Tänk vad sårbar man är?!

Vi träffade Kicki och Inge utanför Svenljunga och hade sedan sällskap till Kattugglans ställplats, 100:- ex el och all service. Ställplatsen ligger söder om Ljungby. Strax efter anlände Lisa och Leif med sin husbil. Nu var tre av fyra syskon på plats; Benny, Kicki och Leif och så vi andra tre förstås. Kul att kunna träffas och umgås på detta sätt också. Alla tre "killarna" gillar att elda, så trots att regnet hängde i luften gjordes det upp eld och vi satt ute vid elden tills åskan började mullra på håll. Då flyttade vi upp till husbilarna och satt under markisen och hade det trevligt.






Nästa dag körde vi in till Ljungby och parkerade husbilarna och gick en promenad i stan, men först tog vi gemensamt en labcach i hembygdsparken.







Vi fortsatte söderut, passerade Hässleholm och stannade för natten på Honungsfarmen utanför Sösdala, 100:- inkl el och all service. På kvällen kom Hans-Erik och Elvy (de bor i närheten) och vi spelade Mölky, herr och damlag och damerna vann tre av fyra gånger! Ännu en härlig kväll.



Det regnade och blåste på morgonen, så vi tog det lugnt på morgonen och åkte sedan till Tryde ställplats och Nostalgimuseum, Ställplatsen 150:- ex el (+50:- el) och inträdet till museet 80:-/person. Vi, Benny och jag, var här förra året också, men det är ett riktigt kul museum och man kan inte se och smälta allt på en gång. Dagen avslutades med korvgrillning, mysigt att sitta ute när solen gått ner.




två modeller från 1950, båda lika fina.






Följande dag åkte vi de få kilometerna in till Tomelilla, de andra besökte Hasse och Tage-museet, men vi avstod eftersom vi var där förra året. Vi gick istället runt i staden och tog bl a en labcach. Efteråt samlades vi och åkte i samlad trupp till Grevlunda ställplats, 100:- ex el, vatten och sopor. Vi dukade långbord och satt ute i den ljumma kvällen.






Nästa dag var det dags för resans höjdpunkt, ett besök hos Mandelmanns i Rörum. Man kan inte köra upp till gården med husbil, men på hemsidan stod koordinaterna till en plats som upplåtits för husbilar, 40:-/timma tyckte vi var i dyraste laget?! Vi hade bokat inträde till Mandelmanns 165:-/person från kl 9.00. Det tog inte mer än 10 minuter att promenera upp till Mandelmanns, fina hus och trädgårdar med stockrosor kantade vår väg och vi hade härligt sommarväder. Vi gick runt i de fina och välskötta blomster-och grönsaksodlingarna och besökte växthusen. Dessutom hann vi fika innan vi måste skynda oss ner till parkeringen efter två timmar.





















Efter detta härliga besök skildes våra vägar och vi åkte till Kivik och köpte äppeljuice och fortsatte sedan till Vinslöv och som vanligt måste vi ju bara besöka Flädergården och Pelargonhuset, det var stängt när vi kom men ställplatsen kunde vi nyttja; 100:- ex el.



Nästa dag öppnade Pelargonhuset och det var bara att gå in och njuta av alla vackra blommor, och det blev några ovanliga sorter som fick följa med hem (!) också. Sedan drack vi kaffe och åt fläderbloms-våfflor, så gott. Vi lämnade Vinslöv och Skåne och kom in i Småland och stannade på Böttemåla gård, 150:- ex el, här var vi helt ensamma, inte ens värdfolket var hemma, men vi hade talat med dem i telefon så det var OK att övernatta där. Det blev en fin kväll vid elden.










En skogspromenad på morgonen innan vi lämnade Böttemåla, tyst och fridfullt i skogen. I Voxtorp stannade vi vid hembygdsgården, fikade och tog en labcach. Tänk så många gånger vi passerat här och nu stannade vi i denna lilla idyll. Men klockan gick och vi tänkte åka hela vägen hem, men vi stannade på Savannen i Alingsås fram mot kvällningen, gick och köpte oss en pizza och såg på TV hur Englands damlag blev världsmästare i fotboll 2022.









Sen var det dags att åka hem, måla och ta hand om tomaterna i växthuset. Nu blir vi hemma ett tag, härligt det med.



4 kommentarer:

  1. Vilken härlig tur i sommarsverige! Nu är det några år sedan vi var i de delarna av Skåne men ack vad en sommar går fort. Just nu ser det ut som det får vänta till nästa år. I år blev det bara några dagar runt Landskrona och Kullahalvön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tänk så mycket vackert det finns att se i Sverige! Man upptäcker nya platser och återvänder till små pärlor man funnit tidigare. Ha en fortsatt fin husbilssäsong.

      Radera
  2. Tack för fina bilder vår långa resa gick till Champange I år nästa sommar få det bli Mandelmans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du tycker om våra bilder, de har en tendens att bli för många, men Sverige har så många fina platser att besöka. Mandelmans kan vi verkligen rekommendera, men glöm inte att boka i förväg på nätet. En resa till Champagne låter härligt, använde ni France Passion?

      Radera