måndag 6 september 2021

Höstresan norrut- del 2: Vildmarksvägen

 Vi fortsatte vår resa, passerade Östersund och körde mot Strömsund. I Hallen började vägarbetet, med lots, 15 minuter fick vi vänta innan lotsen kom och befarade att vi även skulle behöva stanna vid Strömsundsbron, som repareras, men vi hade tur och kunde följa den "gröna vågen" över bron. 

Denna gången stannade vi inte i Strömsund utan började vår resa längs Vildmarksvägen och körde till Gubbhögens ställplats, vatten och ett enkelt kök finns och en grillkåta med ved, man swishar valfritt belopp. Här träffade vi ett trevligt par från Blekinge som hade hyrt husbil och var ute på sin första resa. På eftermiddagen råkade vi ut för resans enda regnväder och det pågick fram till morgontimmarna. 




Vi hade tänkt köra upp till Fågelbergets chark, men en skylt vid vägen informerade om att det var stängt. Stannade till i Gäddede och provianterade, som vi brukar, och fortsatte sedan längs Vildmarksvägen, det mulna vädret började ge sig och solen tittade fram mer och mer. Vi stannade och rastade och gick upp för en fjällsluttning och hittade kantareller! Stora Blåsjön passerades och vi körde till Ankarvattnet och Lia Ranch. Nästan fullt med husbilar, men vi hade tur, en skulle precis åka, så den platsen knep vi! 200:- ex el (el+40:-) och all service. Kvällen ägnades åt rensning och förvällning av kantareller.








Nästa morgon, klarblå himmel, skulle vi nå vårt mål, Stekenjokk. Egentligen var vi inte säkra på att vi skulle åka dit i år när vi startade resan, men det är något som drar! Vi har varit här nästan varje år sedan slutet på 1960-talet och sedan vi skaffat husbil, 2000, alla år utom ett år. På vägen stannade vi vid Gaustafallet, ibland är parkeringsfickan full, men nu fick vi plats. Vattenfallet är mäktigt här! Sedan fortsatte vi upp till platån, men med en del stopp på vägen. Vid vackert väder är vyerna oslagbara! Och renarna, vi såg många renar på vägen upp till platån.













Vi parkerade och gav oss ut på fjället. Några ripor var på stigen, otroligt vilken kamouflagefärg de har?! Hade inte en av ungarna gett ifrån sig ett pip hade vi nästan trampat på dem, de såg ut som stenarna på marken. Blåbär hittade vi! Såg också fler renar. Här njuter vi verkligen av utsikten och den vackra naturen.


En av riporna








När vi kommit ner gick en renko med kalv, helt orädda, vi gick en omväg för att inte störa dem. Plötsligt fick kalven syn på Benny och studerade honom noga, men insåg väl att han inte utgjorde någon fara. Vi kunde nu sitta ute i solen och pratade med våra grannar och bara njuta!





Nu var det mer mulet än väderleksrapporten spått, så vi åkte vidare och stannade och plockade svamp på vägen. Vi åkte inte till Fatmomakke denna gången utan stannade i Saxnäs och den relativt nya Fjällcampingen, 280:- inkl el och all service, utom tömning av gråvatten. Blev välkomnad av den trevlige värden. Vi gick på en tur upp till Middagskullen, men mycket blött på stigarna. Så många nya hus man byggt?! Satt sedan ute och rensade svamp. Köpte en pizza på Marsfjäll Mount. Lodge, "Älgpasset" blev det med älgsouvas och kantareller, så god! 








Vi lämnade Saxnäs för denna gången och gjorde ett obligatoriskt stopp vid Trappstegsforsen. Letade hjortron och hittade lite. Sen åkte vi till Vilhelmina och gick en geocachpromenad innan vi åkte vidare.









fortsättning följer....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar