tisdag 5 maj 2015

Jylland på våren 2015

En liten vårtur kan bjuda på både trevliga och mindre trevliga upplevelser...Vi åkte med färjan Göteborg - Fredrikshamn tur och retur tillsammans med Åsa och Jan-Erik. Priserna varierar minst sagt. Benny och Jan-Erik bokade på respektive dator under det att de talade med varandra i telefon. Kanske var Benny något snabbare med att trycka på "beställ-knappen" vilket resulterade i att Jan-Erik fick betala 200:- mer - snacka om snabba prishöjningar?! Fördelen med detta vägval var att vi kom direkt till Jylland, som ju var målet, nackdelen var att man måste boka returresan från början (man kan boka med olika grader av avbeställningsskydd, vilket gör att man kan boka om men då är det ingen ekonomisk vinst med att åka denna traden).

Första övernattningen hade vi i Aabenraa på östkusten. En mysig stad med flera ställplatser. Vi bodde i småbåtshamnen och betalade Dkk 125:- ex el. Benny och jag gick på en geocachpromenad i staden och blev på så sätt lite mer bekanta med staden.


Vi fortsatte söderut, längs en vacker kustväg, och kom fram till Flensburg. Cittie Park hette ett stort affärscenter med många olika butiker, vi parkerade på ett område avsett för husbilar och gick in och handlade. Vi åt även lunch där och på innetorget kunde vi köpa färsk vit sparris direkt från odlarna.
När vi kom ut till bilarna hade någon kört på vår vänstra framskärm och smitit, inte ett spår hade förövaren lämnat efter sig!!! Man blir besviken och ledsen att ingen på denna livligt frekventerade parkering hörde av sig. Det blev att ringa försäkringsbolaget i Sverige och fick rådet att inte ringa polisen när vi inte hade några vittnen till händelsen. Tur i oturen var att det var skärmen som fått ta hela smällen, så bilen gick ju att köra med.När vi sansat oss kände vi ändå att detta var materiella ting och även om bilen för tillfället var kosmetiskt stukad så var den fullt körbar. Vi beslutade i alla fall, tillsammans med Åsa och Jan-Erik, att köra tillbaka till Danmark och snedda över till västkusten. En fin kvällstur på landsbygden i Danmark till vår nästa ställplats i Skaerbraek. Denna var belägen intill en liten camping med får, myskänder och kaniner. Ställplatsen var enkel, på en gräsäng, och kostade Dkk 50:- ex el, men var helt ok.


Vi fortsatte till en av höjdpunkterna på resan, ön Römö. Söder om Ribe åker man ut till ön på en smal vägbank. Vågbrytare av trä fanns på båda sidor av vägbanken och det var mycket sjöfågel och vadare där.


Här följer några bilder från den fina stranden vid Lakolk. Solen värmde skönt, men vinden var isande.

Danmarks äldsta och minsta skola fanns i Toftum på ön.Vi besökte Römö minimuseum vid Naturcenter Tönnisgård.I Römö kyrka höll vi på att bli inlåsta, för ett automatiskt larm låste dörren klockan 16.00, som tur var fick vi se skylten när vi hörde ett knäppande ljud. Utanför kyrkan stod kommendörsstenarna.
När det var dags att söka nattlogi, fann vi en relativt nyanlagd ställ plats, Oasen - Römö, Dkk 90:- ex el.
Mycket fräsch, lugnt och vackert belägen.


Nästa morgon körde vi de få milen till den bedårande staden Ribe. Vi besökte domkyrkan, gick runt på gatorna med sina fina välskötta hus och vackra portar och avslutade besöket med fika på ett mysigt café.


Vi fortsatte norrut till Esbjerg och stannade vid hamnen och beskådade Mennesket ved Havet, konstnär Svend Wiig Hansen. Konstverket består av 4 vita sittande figurer som alla är 9 m höga.Vi fortsatte snett uppåt mot Limfjorden och stannade vid Vinderups ställplats, Dkk 70 ex el.. Vi var de enda gästerna och denna ställplats var nog egentligen inte helt klar...men det var det ingen som sa?


Döm om vår förvåning när en grävskopa började jämna till vallen bredvid oss kl 20.30? den välte i alla fall inte ner på oss!


Vi körde snett österut och körde över Virksund och rastade i  Sundstrup, promenerade längs stranden och tittade på gamla fiskarstugor.


Efter Aalborg körde vi ut till kusten till Asaa och stannade på ställplatsen vid Voerså fiskeläge, Dkk 120:- inkl el. Vi promenerade in till samhället och satt ute och njöt i solen.


Innan det var dags att åka hem besökte vi också Säby. En trevlig liten "by".
Vi hade en fin tur till Danmark, trots skadan vi fick på husbilen i Flensburg. Det blev ett kort besök och så många geocacher hann vi inte logga, men vi hoppas kunna återvända en annan gång.
Loggning någonstans i Danmark!

1 kommentar:

  1. Trist med påkörningen av bilen! Vi fick vårt fotsteg sönderkört på en parkeringsplats förra sommaren... också smitning från förarens sida. Ser jättefint ut på Jylland, om än lite kyligt såhär års!

    SvaraRadera