tisdag 24 maj 2022

Öland spirar 2022

 Tillsammans med Gunilla , Thore och hunden Zita åkte vi även i år på evenemanget Öland spirar 13-15 maj. Det har blivit en fin tradition att göra denna vårresa tillsammans. Vi startade några dagar tidigare och första stoppet blev på Skruvs Naturcamping, 150:- + 30:- el och inklusive all service.



Eftersom vi var så nära, blev det en titt in till Skrufs glasbruk. Mycket fint glas frestade oss, men vi stod emot, även om köplusten var stor. Vi anlände till Öland, besökte turistbyrån och försåg oss med aktuella broschyrer och tittade in i det fina och informativa Naturrummet. Sedan gick vi en promenad i en lund med vitsippor, gulsippor, gullvivor och orkidéer med flera arter. På Ölands Örtagård blev det inköp av lite kryddor - något annat hade inte öppnat ännu. Ett stopp hos Albrunna Perenner - vi passade på innan "alla andra" kom dit. Oj så många ovanliga växter där fanns! Sen hade vi inte långt kvar till Ventlinge ställplats 160:- + 40:- el och inklusive all service. På kvällen gick vi en promenad till stranden.





Vid Örtagården






Ventlinge ställplats


Innan vi lämnade Ventlinge för denna gången gick vi till gårdsbutiken och handlade ägg och grönsaker. Vi körde nu norrut igen och stannade i Mörbylånga; först besökte vi Mats Jonassons(Målerås) glasutställning. Så mycket fint glas!! Efter det var det dags för Mirabellgården med många fina grönsaksplantor. Nu korsade vi ön och hamnade på östsidan och Bläsinge bygata, vi har varit här andra år också, Ateljé Himlavid med Jeanette Björkmans fina tavlor, speciella motiv är får och höns. Målet för natten var nya Källahamns ställplats, 150:- + 50:- el, vatten och sopor finns som service. Här stod vi bland gullvivor och orkidéer. Vår värd guidade oss i den fina gamla Källa kyrka och en kvällspromenad ner till hamnen avslutade denna dagen.

Ventlinge gårdsbutik

Mats Jonassons glasutställning





Mirabellgården



Bläsinge bygata




Ställplats Källahamn

Källa gamla kyrka




Källa hamn

Följande morgon åkte vi till Mellbödagård, bara för att läsa på skylten att kakrallyt detta år var flyttat till Kristihimmelsfärdsdag! Vi åkte till B Strö och handlade lite fler plantor och beundrade ställets vita påfåglar. Vi stannade vid Böda Hembygdsgård och fortsatte sedan till Lammbutiken i Äpplerum med fina möbler, fällar, kött, tovat och mycket annat. Vi tänkte övernatta på Halltorps ställplats men den var stängd pga bröllop,så vi fortsatte till Rälla Camp, 100:- ex el. En kvällspromenad i området hann vi med.

B Strö


Böda hembygdsgård

Äpplerum




Rälla Camp




Nästa dag skildes våra vägar, Gunilla, Thore och Zita åkte hemåt, medan vi sög på karamellen och stannade ute en extra natt. Tack för sällskapet på ännu en trevlig resa! 

Vi gjorde några stopp på vägen, bland annat i Orrefors och geocachade en stund. Sedan åkte vi till ställplatsen Nyhemsgården utanför Mullsjö, 150:-/natt (lågsäsong) + 50:- el och sedvanlig service. Vi träffade ett trevligt tyskt par som var på väg till Lofoten via Karlstad. En geocachpromenad avslutade dagen. Vi höll på att sätta kvällsteet i halsen när vi såg lokalnyheterna på TV; en varg hade setts på campingplatsen och det var där vi tog vår kvällspromenad!!




Nu var det dags att åka hem och plantera alla växter vi köpt. Hemma väntar övning med kören, kusinträff i Jörlanda och Vårkonserten på lördag i Ucklums kyrka. Pensionärslivet är en aktiv tid, härligt!

3 kommentarer:

  1. Vilken härlig resa och fina bilder! Vi har aldrig lyckats pricka in "Öland spirar". Förra året var vi två veckor sena p g a flytt och i år kom vi just hem från Tyskland just innan. tack för att vi fick följa med er istället!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
    2. Tack så mycket. Ja vi kan varmt rekommendera Öland spirar, trevligt att åka runt bland öppna trädgårdar, plantskolor, gårdsbutiker och konst/konsthantverks utställningar och samtidigt njuta av den öländska naturen.

      Radera