tisdag 26 juli 2011

Vänern runt 2011

Denna helgen har vi åkt runt Vänern, fredag - måndag, tillsammans med våra vänner Birgitta och Tord. Det blev en premiärtur för våra vänner som hade hyrt husbil, en Laika. Vi startade i ösregn på fredag morgon och körde E 45 upp genom Dalsland. En avstickare till von Echstedska gården i Smedbyn blev det första delmålet. På utsidan ser gården ut som en karolinsk herrgård, byggd 1762-64, men interiören är i rokokostil.Hemlighuset har blivit känt för sina burleska takmålningar och vi kunde inte låta bli att testa. Vi fortsatte förbi Säffle och ut på Värmlandsnäs och fann logi för natten i Ekenäs hamn, pris 150:-/natt.  Nu var vädret bättre och vi njöt i denna fina sommarkvällen.Nästa morgon fortsatte vi till Karlstad och ett besök på Alsters herrgård. Herrgården är mest känt som diktaren Gustaf Frödings födelsehem. Skalden föddes här 1860 och det finns en utställning om honom på andra våningen i huvudbyggnaden. På baksidan finns en vacker trädgård som vetter mot Vänern.

På promenadavstånd från herrgården står Frödingstenen och eftersom det även finns en geocach i närheten, blev det en liten promenad dit.


Vi åkte sedan in till Karlstad, parkerade och gick en liten runda i staden. En del statyer finns utplacerade, bl a är Nils Ferlin ihågkommen med en staty.


Nu var det dags att söka ställplats för natten och vi åkte ut på Hammarö där vi hittade en verklig liten pärla vid Vänerns strand. Vi satt ute till sent på kvällen, Tord och Benny badade i Vänern och vi eldade, fikade och hade det mysigt denna ljuvligt ljumma sommarkväll.


På söndag morgon åkte vi in till Karlstad och Mariebergsskogen, närmare bestämt Acksjöns kapell, där Carl-Henrik Karlsson från Ljungskile predikade. Nu kom regnet igen så vi skyndade till bilarna och drack "Kristina-kaffe" med "smör-höle-kaka (inhandlad i Mariebergsskogen), jättegod! Vi körde sedan i regn det mesta av dagen och hamnade till sist på Kinnekulle. Med markisen uppe och avtagande regn kunde vi sitta ute och grilla korv vid Vänerns strand även denna kväll.Natten var kylig och på morgonen var det riktigt höstlikt när vi gav oss av till Husaby, där Birgitta har vuxit upp. Efter ett besök i kyrkan och vid biskopsborgen fikade vi hembakat och våfflor i gula huset intill. Birgitta hittade sina skolkort och hjälpte till att fylla på namnen på eleverna.
En härlig helg har vi haft och vi tror att Birgitta och Tord har blivit lite bitna av det härliga husbilslivet. Vi ser i alla fall fram mot fler resor tillsammans.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar