fredag 10 september 2021

Höstresan norrut - del 3: hemresan lite kors o tvärs

 Vi lämnade Vilhelmina och körde mot Åsele och vidare mot Junsele. En vacker väg, mestadels, längs Ångermanälven.

Vi hittade en mysig plats, lämplig för övernattning vid stranden av Ångermanälven, så tyst och rofyllt.



Nästa dag fortsatte vi vår resa, passerade Sollefteå och tog oss på småvägar ner till Bispgården där vi kom på Indalsleden. Vi letade efter rastplatser, men de var inte lätt! Till slut hittade vi en vid Brudsjön där vi stannade en stund. Sedan stannade vi vid Lidens gamla kyrka, vilken liten pärla!
Fram emot kvällen anlände vi till Sundsvall och ställplatsen vid Camping 4 u, 195:- inkl el och all service. När man kommer från fjällvärlden och natursköna platser blir det nästan som en chock att komma till en stad! Bilar över allt, folk, cyklar och jag vet inte vad. Men ställplatsen erbjöd en lugn plats, trots närhet till industriområde med trafik. En kvällspromenad med tema geocaching.








Innan vi gav oss av nästa dag, gjorde vi ett besök i campingbutiken. Vi körde ut på E4:an och trafiken flöt på bra. Rastade gjorde vi vid rastplats Alebosjön, fikade och promenerade ut på en smal bro som slutade på en liten ö. Vi lämnade E4:an vid Söderhamn, passerade Bollnäs och gjorde ett stopp vid Mo kyrka. Strax lämnade vi Hälsingland och körde in i Dalarna, där vi övernattade på Övertänger fina ställplats, 180:- inkl el och all service. Satt ute i solskenet.








För några år sedan besökte vi Karlsbyhedens krukmakeri och köpte bland annat filmjölkstallrikar som vi använder dagligen hemma. Nu bar det sig inte bättre än att jag tappade ett glas på den ena så att kanten gick av, Benny limmade och vi fortsatte använda dem. Ännu en olycka med samma tallrik så att andra kanten fick sig en törn. Hög tid att skaffa en ny! Krukmakeriet hade semesterstängt men var bussiga och öppnade för oss. I botten på tallriken står "slut" och de berättade att Carl Larsson hade ett stort fat med den texten. Vi köpte en extra, för man vet ju aldrig?!





Nu var vi nära Sundborn och dit är det ju alltid roligt att komma. Vi såg att de hade en labcach i byn, där GPS:en tog oss till platser där Carl Larsson hade fått inspiration till sina tavlor; som kyrkan, tvättbryggan och potatisåkern med flera och innefattade även ett besök på Stora Hyttnäs och Lilla Hyttnäs (Carl Larsson-gården). Verkligen en fin promenad i det vackra vädret.










Sen åkte vi via Falun och Rättvik till Nusnäs där vi stannade på ställplatsen vid Ångbåtsbryggan, ingen service, men frivillig avgift och det betalar man ju gärna för att få stå på en så fin plats, alldeles vid Siljans strand..





Vad gör han under bron?





Anledningen till att vi åkte uppåt till Mora igen var att vi ville se utställningen "från Manet till Gauguin fransk konst på Zorns tid" på Zornmuseet. Sen blev det två labcachrundor här också, bland annat en i Zorns fotspår. Innan vi lämnade Mora fikade vi på Café Zorn.











Nu var det dags att vända hemåt och stannade för natten på ställplatsen vid Hults sommarhem vid Vänern, 100:- ex el (+50:- el), bra när man får betala för det man använder, t ex 50:- toalett med dusch. Här träffade vi bekantas bekanta från Ytterby och fick en trevlig pratstund. 









Nu lämnade vi ställplatsen i klarblå himmel och sol och körde hem, där växthuset väntade med tomater och gurka. Tack familjen Bergek för hjälp med vattningen!




Nnu skall vi vara hemma ett tag, är det tänkt, men rätt var det är vaknar nomaden i oss och vi längtar ut, vi får se vart det bär då?












2 kommentarer:

  1. Tack för att vi får följa med på er härliga Norrlandsresa. Förra året såg vi vårt första norrsken uppe på Stekenjokk, så häftigt!
    Ubåt kommer vi inte längre norrut än till Grövelsjön och här blåser vi nästan bort idag…

    SvaraRadera
  2. Tack för att ni vill följa oss. Vad häftigt med norrsken på Stekenjokk! Det har vi inte sett ännu. De vackraste höstfärger som vi sett såg vi vid Grövelsjön för ett antal år sedan. Hoppas att ni har lika tur och att blåsten avtog.

    SvaraRadera